Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Migrantenouders terghoudend naar gehandicaptenzorg

Studie naar toegang tot zorg voor migranten met een verstandelijke handicap

11 september

Zorgaanbieders zien geen structurele problemen bij de toegang tot hun voorzieningen voor migranten met een verstandelijke handicap. Het merendeel van de migrantenouders denkt daar anders over: zij maken weliswaar gebruik van de voorzieningen, maar stellen zich terughoudend op ten opzichte van professionele ondersteuning. Soms komt dit door een informatieachterstand, maar vaak ook doordat de zorgverlening slecht aansluit bij hun belevingswereld. Bovendien doen zorgaanbieders weinig moeite om achter hun vragen en meningen te komen. Deze conclusies trekken onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW naar aanleiding van hun studie naar de toegang tot zorgvoorzieningen voor migranten met een verstandelijke beperking.

Scherper beeld
Doel van het onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van ZonMw, is een scherper beeld te krijgen van wat er moet gebeuren om de gehandicaptenzorg in Nederland toegankelijker te maken voor migrantengezinnen. Hierbij is in het bijzonder aandacht besteed aan gezinnen met Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse achtergrond en met een lagere sociale positie. De onderzoekers hebben gekeken naar toeleiding naar bestaande zorginstellingen door bijvoorbeeld voorlichting en consulenten, maar ook naar de werkwijze, inhoud en organisatie van bestaande voorzieningen. Ook hebben zij een inventarisatie gemaakt van projecten die de toegang tot deze instellingen voor deze doelgroepen proberen te verbeteren.

Bevindingen
Aan de hand van bureauonderzoek en gesprekken met deskundigen, intermediairs en ouders van gehandicapte kinderen hebben de onderzoekers vastgesteld dat voor het bereiken van migranten een actieve benadering nodig is. Daar is echter zelden sprake van, onder andere wegens geldgebrek. Ook werkdruk, fusies, reorganisaties en desinteresse staan een goede benadering in de weg. Daarnaast gaan veel instellingen die cliëntgerichte zorg leveren er ten onrechte van uit dat zij zich voldoende inspannen om migrantcliënten te bereiken en ontbreekt vaak de ervaring en deskundigheid.

Aanbevelingen
Om de zorg voor migranten met een verstandelijke handicap te verbeteren is het belangrijk dat instellingen en voorzieningen nauw samenwerken. Met elkaar, maar ook met belangenorganisaties voor migranten met een handicap. Extra maatregelen en budgetten zijn nodig om belangenorganisaties op te zetten en te versterken. Gedeelde verantwoordelijkheid en een gezamenlijke aanpak kunnen de gehandicaptenzorg een extra impuls geven om cliëntgerichte zorg te bieden aan een multicultureel cliëntenbestand.

Rapporten
In het kader van dit onderzoek zijn twee rapporten verschenen: Toegang tot zorgvoorzieningen voor migranten met een verstandelijke beperking. Een verkenning van knelpunten en kansen, geschreven door Rohina Raghoebier en Jan Coolen en Voorbeeldprojecten ter verbetering van de toegang tot zorgvoorzieningen voor migranten met een handicap, geschreven door Rohina Raghoebier. De rapporten kosten ¤ 6,50 per stuk. De publicaties zijn te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 2306 607, fax (030) 2306 491, e-mail bestel@nizw.nl.
Beide rapporten worden op 28 november landelijk gepresenteerd tijdens een invitational conference.

Laatste update: 13 september 2002