Ministerie van Algemene Zaken

Antwoorden op de vragen van de heer A. Lazrak (SP) mede namens de staatssecretaris van Economische Zaken d.d. 5 september 2002, nr. 2010214900

Vragen:

1 Is het waar dat de staatssecretaris van Economische Zaken vakanties heeft aangeprezen in het "Vakantiejournaal" van SBS6, dat wordt gesponsord door D- reizen?1 Wat is hierover uw oordeel?


2 Deelt u de mening dat het onaanvaardbaar is dat bewindspersonen in een TV- programma een product aanbevelen dat mede wordt aangeboden door de sponsor van dat programma? Zo nee, waarom niet?


3 Zijn de regels en voorschriften inzake dit onderwerp naar uw mening afdoende? Kunt u toelichten welke regels u wilt aanpassen en welke regels u voldoende acht?

Antwoorden:

1-3 De staatssecretaris is vanuit zijn verantwoordelijkheid voor toeristisch beleid geïnterviewd voor het programma "Vakantiejournaal" van SBS6. Tijdens dit interview heeft hij het belang van inkomend en uitgaand toerisme voor de Nederlandse economie benadrukt. Bovendien heeft de staatssecretaris benadrukt dat het van belang is dat mensen met vakantie gaan om 'bij te tanken'. Desbetreffend programma wordt, net als vele andere programma's van de commerciële en ook de publieke omroepen, gesponsord. Dat betekent niet dat optreden van een bewindspersoon in zo'n programma daarom sponsoring zou zijn.


1 De Volkskrant 31 augustus jl.