Den Haag, 13 september 2002
2002/61
Aan de redactie


Verdachten grootschalige drugslijn Nederland-Engeland voor de rechter

De Korpsrecherche van de politie Hollands Midden heeft in samenwerking met het openbaar ministerie in Den Haag de afgelopen negen maanden onderzoek gedaan naar een drugsorganisatie die zich internationaal en professioneel bezighield met de uitvoer van grote hoeveelheden verdovende middelen naar met name Engeland. Het onderzoeksteam bestond uit 20 rechercheurs.

Veertien verdachten, in leeftijd variërend tussen de 31 en 60 jaar, zijn aangehouden. In totaal werd ruim duizend kilo harddrugs en 500 kilo softdrugs in beslaggenomen met een totale handelswaarde van ruim 35 miljoen euro. Tevens werden zes vuurwapens waar onder een mitrailleur met geluiddemper inbeslaggenomen. Met de aanhouding van de verdachten menen de politie Hollands Midden en justitie een complete transportlijn van verdovende middelen van hard en softdrugs naar Engeland te hebben ontmanteld.
Twee verdachten zijn door de politie heengezonden. Tien verdachten zullen in Nederland voor de rechter moeten verschijnen en twee in België. De eerste vier verdachten (een 60-jarige en een 47-jarige man uit Nieuwerkerk aan de IJssel, een 34-jarige man uit Heerlen en een 36-jarige man uit Macedonië) zullen op maandag 16 september 2002 om 11.00 uur voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Den Haag verschijnen.

Aanleiding voor het politieonderzoek was de aanhouding van drie Nederlandse vrachtwagenchauffeurs in de periode november 1999 tot juni 2001 in Engeland. In totaal werden daarbij ruim 135 kilo XTC, 40 kilo heroïne en 200 kilo hennep aangetroffen en inbeslaggenomen. Het vermoeden bestond dat deze drugstransporten deel uitmaakten van een omvangrijke drugslijn vanuit Nederland naar Engeland.

Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat de heroïne afkomstig was uit Turkije. Op 15 maart 2002 werd in een uit Macedonië afkomstige vrachtwagen met een speciaal voor dit drugstransport geprepareerde koeltrailer 275 kilo heroïne aangetroffen. De vrachtwagen werd op een parkeerplaats in Echt (Limburg) onderschept, de heroïne werd inbeslaggenomen. Vier verdachten werden aangehouden.

Bij doorzoekingen in de woningen van de verdachten in de regio Hollands Midden en in de regio Limburg werden twee handvuurwapens met geluiddemper en een hoeveelheid verdovende middelen aangetroffen en inbeslaggenomen.

Vervolgens werd door politieonderzoek meer inzicht verkregen in de drugslijn op Engeland. Hierbij werd op 7 mei 2002, onder regie van het onderzoeksteam in Hollands Midden, door de politie in België opnieuw een grote drugsvangst gedaan. Tijdens het overladen op een parkeerplaats in de omgeving van Brugge werden twee Nederlanders en een Belgische vrachtwagenchauffeur aangehouden. Ruim 440 kilo XTC, 350 kilo amfetamine pasta, 100 kilo hash, een vuurwapen en een groot geldbedrag in Engelse ponden werden in beslaggenomen. De drugs waren bestemd om dezelfde dag nog naar Engeland te worden doorgevoerd. Door het openbaar ministerie in Den Haag is inmiddels aan België de uitlevering van de twee Nederlanders gevraagd.

Op 23 juni 2002 werd in Hoofddorp een partij van 180 kilo hennep onderschept en in beslaggenomen op het moment dat deze werd overgeladen in een vrachtwagen met de bestemming Engeland. Hierbij werden de twee organisatoren, hun vrouwen en de vrachtwagenchauffeur aangehouden. Bij doorzoekingen in de woningen van de verdachten in de regio Hollands Midden werden drie handvuurwapens en een mitrailleur met bijbehorende geluiddemper aangetroffen en inbeslaggenomen.

In de gemeente Rijnwoude werd op 5 april 2002 een partij van 150 kilo hennep onderschept en inbeslaggenomen. Deze partij bleek van een van de hoofdverdachten en stond klaar om te worden uitgevoerd naar Engeland.

Uit het onderzoek is gebleken dat de chauffeurs van deze organisatie in het verleden verschillende drugstransporten naar Engeland hebben uitgevoerd. In dit omvangrijke politie-onderzoek is nauw samengewerkt met verschillende regiokorpsen in Nederland en met justitie en politie uit Zwitserland, België en Engeland.

---

De persofficier van justitie
Mw. mr. E. Kole
Telefoon (070) 381 3801