LTO Nederland

LTO-bestuur neemt initiatief tot oprichting stichting

'Vrienden van het Platteland' gaat nog dit jaar van start

Vrijdag 13 september 2002 - De stichting 'Vrienden van het Platteland' gaat nog dit jaar van start nu het bestuur van LTO Nederland het initiatief heeft genomen voor de oprichting ervan. Burgers, boeren en tuinders die zich betrokken voelen bij het groene, landelijke gebied en de land- en tuinbouw, kunnen binnenkort donateur worden van de stichting. Er is een grote landelijke campagne in voorbereiding, die vooral zal worden gericht op het grote publiek.

De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat veel stedelingen en plattelandsbewoners begaan zijn met het Nederlandse platteland en de groene ruimte, en tevens achter een levensvatbare en duurzame land- en tuinbouw staan. Het platteland dreigt als tegenhanger van de stad te verdwijnen, zowel in ruimtelijke als sociaal-culturele zin. Doordat wonen, werken, natuur en recreatie steeds meer ruimte vergen, treedt versnippering op.

Aan de andere kant willen burgers, zo blijkt uit onderzoek, dat het platteland in stand blijft en met zijn verscheidenheid en identiteit behouden blijft. Het landelijk gebied mag geen sluitpost worden van allerlei uiteenlopende wensen en ontwikkelingen. Daarom is ook een hernieuwde nieuwe inzet van de overheid noodzakelijk om het tij te keren. De waardering voor land- en tuinbouw zal benut moeten worden om haar rol in het landelijk gebied waar te kunnen maken. Een mooi en aantrekkelijk platteland is niet mogelijk zonder een vitale agrarische bedrijfstak.

Gerard Titulaer, lid van het LTO-DirectieTeam en drijvende kracht achter het initiatief, denkt dat het haalbaar is dat de stichting over drie jaar ruim 200.000 donateurs telt. ''Uit onderzoek en uit vele signalen binnen en buiten onze organisaties blijkt een geweldige weerklank van allerlei regionale initiatieven. Er zijn op het platteland de laatste tijd heel veel nieuwe activiteiten ontplooid. Het platteland staat weliswaar onder druk, maar tegelijkertijd is er een toenemende betrokkenheid en waardering voor allerhande agrarische bedrijvigheid, die verder gaat dan het traditionele boerenbedrijf."

Vrienden van het Platteland wordt een zelfstandige stichting die nauw gaat samenwerken met LTO en andere maatschappelijke organisaties. Deze organisaties gaan in eigen kring bevorderen dat zoveel mogelijk stedelingen en plattelandsbewoners donateur worden. Het donateurschap kost per jaar 18 euro. De donateur krijgt hiervoor vier keer per jaar een tijdschrift en zal onder meer worden betrokken bij activiteiten op het platteland in zijn of haar omgeving. Potentiële donateurs, die zich nu al willen aanmelden, kunnen terecht bij: Vrienden van het Platteland
Prinsevinkenpark 19
Postbus 29773
2502 LT Den Haag
Telefoon: 070 - 338 27 69
Fax: 070 - 338 28 11
E-mail: info@vriendenvanhetplatteland.nl

Nadere informatie: Herman van Dinther (06 - 2121 2404) en Jack Luiten (070 - 338 2721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)