---

Ministerie van Defensie



---

foto: Staatssecretaris Van der Knaap in SFOR tank (Hennie Keeris)

Van der Knaap onder indruk na werkbezoek in Bosnië

13-09-2002

"Zeer indrukwekkend. Wat Nederlandse militairen hier op de mat leggen is heel bijzonder." Met die woorden sloot staatssecretaris Cees van der Knaap zichtbaar onder de indruk zijn reis naar Bosnië af. Als gast van kolonel Henk Heesakkers (commandant Contco) en overste Peter Schaberg (commandat 42 Mechbat) toerde de kersverse bewindsman langs een groot deel van de Nederlands SFOR-eenheden. Het driedagen durende bezoek aan Bosnië werd gisteren (12 september) afgerond.

In de Metal Factory in Banja Luka stak Schaberg woensdag niet onder stoelen of banken dat de presentie van SFOR nog altijd hoogst noodzakelijk is. "Er ligt hier onvoorstelbaar veel leed. Dat los je niet van de ene op de andere dag op." Eerder die dag sprak Van der Knaap met de commandant van SFOR, de Amerikaanse luitenant-generaal John B. Sylvester. In een openhartig gesprek liet de rondborstige Texaan zich eveneens in dergelijke bewoordingen uit. "Vooral door de aanwezigheid van SFOR is de situatie redelijk stabiel, maar we zijn er nog lang niet. Geduld, aanwezigheid, afschrikking en ondersteuning bij de wederopbouw blijven van het grootste belang. Het wantrouwen tussen de verschillende bevolkingsgroepen is groot. Vooral politiek, economisch en juridisch is er veel te doen. Het zal dan ook nog wel een paar jaar duren. Aan de andere kant realiseren ze zich donders goed dat hun toekomst in het Westen ligt en aan welke kant hun boterham wordt gesmeerd", aldus Sylvester. Ook in Amerika is die notie goed doorgedrongen. Volgens Sylvester wordt het aantal militairen van SFOR weliswaar gereduceerd, maar van weggaan is geen sprake: "Washington is in dit opzicht klip en klaar: samen uit, samen thuis." De SFOR-commandant sprak tegenover Van der Knaap zijn waardering uit voor de Nederlandse bijdrage, de professionaliteit van de Nederlandse militairen en vooral de grote inspanning die ons land levert op het gebied van Cimic-achtige projecten.

Tijdens zijn bezoek woonde de staatssecretaris een gezamenlijke schietoefening bij van SFOR met Servische eenheden. Servische T-55´s en M-84-tanks namen het in Manjajce tijdens de oefening "Joint Steel" op tegen de Nederlandse Leopards. In aanwezigheid van Van der Knaap mocht het tankpeloton van luitenant Jasper Krom van 42 Gemechaniseerd Bataljon laten zien wat het waard was. Voordat de cavaleristen hun vuurkracht demonstreerden werd de staatssecretaris in een tankoverall gehesen en uitgenodigd voor een rit in een Leopard 2-A5. Na de spontane kennismaking met "het wapen der Cavalerie" bezocht de staatssecretaris de nieuwe "Forward Operation Base" in Suica.

In Travnik kreeg staatssecretaris Van der Knaap te zien dat op veel plaatsen progressie wordt geboekt. Reserve-overste Ton Voets toonde de bewindsman een van die successen. Door Nederlandse hulp en advisering heeft Drazen Kurevija bijvoorbeeld een goedlopend bedrijf in massieve deuren. "Kleine beetjes helpen hier enorm." Voets, in het dagelijks leven directeur van een bedrijf in Nederland: "Kurevija neemt steeds meer mensen in dienst en leidt ze op. Zo werkt het als een sneeuwbal." Ook bezocht Van der Knaap het helikopter-detachement van de luchtmacht, waar majoor Mike Mante, die ook Roemenen en Slowaken onder zijn bevel heeft, de scepter zwaait. Met een Slowaakse Hip-helikopter hopte Van der Knaap tot slot naar het multinationale hospitaal in Sipovo. Daar bleek eens te meer dat de samenwerking tussen defensie en een groot aantal civiele ziekenhuizen zijn vruchten afwerpt. Met twee specialisten uit het Rotterdamse Sint Franciscus-ziekenhuis, die tijdelijk als militair zijn ingezet, levert Nederland een belangrijke bijdrage aan het welbevinden van het SFOR-personeel en van de lokale bevolking in de nabijheid van het hospitaal. (fotos: Hennie Keeris) foto: Werkbezoek Van der Knaap aan Bosnië (Hennie Keeris)