Gemeente Leeuwarden

Gezamenlijke verklaring wethouder Sluiter enBewonersplatform Achter de Hoven
- Vegelin

Op dinsdag 10 september jl. is er opnieuw overleg geweest tussen Wethouder Roel Sluiter en het Bewonersplatform Achter de Hoven - Vegelin. Wethouder Sluiter en het Bewonersplatform vinden dat er vaart moet komen in de Stedelijke Vernieuwing in Achter de Hoven Vegelin.

De wethouder en het Bewonersplatform hebben het volgende afgesproken:
* Woningen die in aanmerking komen voor sloop zullen na vertrek van de bewoners direct worden dichtgemaakt dat ze voor bewoning ongeschikt zijn. Er zal bloksgewijs gesloopt worden.


* De verhuiskostenvergoeding voor bewoners van woningen die op de slooplijst staan wordt onderzocht. Dit houdt verband met de huidige juridische regelgeving. Het is de bedoeling de regeling zodanig op te zetten dat betrokken bewoners van te slopen woningen, die willen verhuizen, recht op een verhuiskostenvergoeding krijgen. Hierover wordt zo snel mogelijk duidelijkheid aan de bewoners gegeven. De verhuiskostenvergoeding geldt overigens niet met terugwerkende kracht.


* Over de voorwaarden waaronder in de 8e Vegelindwarsstraat, restant
1e Vegelindwarsstraat, restant 3e Vegelindwarsstraat, Ypeystraat, Van Sytzamastraat en ongeveer de helft van de Van Asbeckstraat en de gehele Bernardus Bumastraat woningverbetering plaatsvindt wordt zo spoedig mogelijk duidelijkheid gegeven. Een definitieve lijst van de panden wordt opgesteld. Ook over de uitvoering van de sloop en woningverbetering wordt met de bewoners overlegd. Daarbij zal duidelijkheid worden gegeven over de voorwaarden van de woningverbetering, verbetering van de woonomgeving en de hoogte van de subsidie.


* Op verstoring van de openbare orde en veiligheid in de wijk wordt door stadswachten en politie scherp toegezien. Streng toezicht door middel van buurtgericht werken wordt gehandhaafd. In overleg met de politie wordt gekeken naar krachtige maatregelen t.b.v. handhaving van de orde.


* De bewoners van de wijk Vegelin Achter de Hoven worden beter geïnformeerd over de voortgang van het project van de stedelijke vernieuwing in hun wijk. Op korte termijn wordt een Nieuwsbrief uitgebracht. In de Nieuwsbrief staat meer informatie over het overleg van dinsdag jl. tussen wethouder Sluiter en het Bewonersplatform worden gegeven. Door het Bewonersplatform en de gemeente Leeuwarden zal een redactie in het leven worden geroepen die regelmatig een Nieuwsbrief zal gaan uitbrengen.

Het Bewonersplatform Achter de Hoven Vegelin en de wethouder Sluiter hebben over en weer uitgesproken dat het overleg van dinsdag jl. een eerste stap is geweest voor hernieuwd vertrouwen. Beide partijen willen weer gezamenlijk aan de slag.

Leeuwarden, 13 september 2002.

Bewonersplatform Achter de Hoven Vegelin Voorzitter, T. Sietsma.

Gemeente Leeuwarden
Wethouder drs. W.R. Sluiter.