Waterschap Groot Salland

Zwolle, 13 september 2002

Eerder beginnen met jaarlijkse schoonmaak van sloten kan

Er kan vanaf half september worden begonnen met het jaarlijkse onderhoud van sloten. Dat is twee weken eerder dan tot nu toe gebruikelijk is. Op 28 oktober houdt het Waterschap Groot Salland dit jaar de zogenaamde bagger-/snijschouw, dan moet alles klaar zijn.

Betere spreiding
In voorgaande jaren werd de najaarsschouw vier weken voor de schouwdatum aangekondigd. Nu zes weken van tevoren. Met het eerder aankondigen van de schouw komt het waterschap tegemoet aan de wens van de ingelanden en loonwerkers voor een betere spreiding van de werkzaamheden. Hierdoor hebben de loonwerkers en ingelanden meer tijd om het onderhoud uit te voeren. Bijkomend voordeel is dat vrijwel alle percelen half september nog goed bereikbaar zijn. Het waterschap hoopt dat de maatregel zal leiden tot minder overtredingen en een beter onderhoud zodat bij regen het water goed kan worden afgevoerd.

Hergroei planten
In vroeg onderhouden watergangen zullen planten op de schouwdatum vast al weer wat zijn gegroeid. Het waterschap houdt daarmee rekening bij de schouw. Goed onderhoud van sloten betekent bijvoorbeeld dat waterplanten, riet, takken en vuil dat de waterafvoer belemmerd uit de watergangen en duikers worden verwijderd. Daarnaast moeten de kanten van de watergangen en de dammen worden gemaaid en moet baggeren de sloot voldoende diepte geven.
Tijdens de zogenaamde schouw, bekijkt het waterschap ook dit najaar of dit allemaal heeft plaatsgevonden. Dit gebeurt in de districten I en II van het beheersgebied van het Waterschap Groot Salland. Meer informatie is te vinden op www.wgs.nl (onder actueel en 'Info schouw').

Einde persbericht

---

Zwolle, 12 september 2002

Sluitingsoperatie balgstuwkering Ramspol

HBG Civiel en Bouwdienst Rijkswaterstaat voeren momenteel een sluitingsoperatie uit om de werking van de balgstuwkering bij Ramspol uit te testen. De testen zijn vorig jaar uitgesteld als gevolg van opgetreden beschadigingen aan de binnenzijde van de balgdoeken. De rollers op de bodem van de kering bleken de beschadigingen mede te hebben veroorzaakt. Met metalen beschermkappen zijn deze rollers aangepast. De beschadigingen aan de doeken zijn hersteld door Bridgestone, de Japanse leverancier van de balgdoeken.

De verwachting is dat de resultaten van de sluitingsoperatie positief zullen zijn, zodat de kering voor het komende stormseizoen bedrijfsgereed is om West-Overijssel tegen hoogwater van het IJsselmeer te beschermen.

De design & construct-opdracht is aan HBG Civiel verstrekt door Waterschap Groot Salland, onder directievoering van Bouwdienst Rijkswaterstaat.

Einde persbericht

---

Zwolle, augustus 2002 Einde persbericht