Provincie Drenthe

Eerste beschikking 2002 vanuit gebiedsgerichte aanpak

Zorgboerderij Stuifzand kan van start

Assen, 13 september 2002
Persberichtnummer 02-090



In het Oude Diep is de eerste subsidieaanvraag in het kader van de nieuwe Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid (SGB) goedgekeurd. Het gaat om het landbouwbedrijf van de familie Koopman die haar landbouwactiviteiten gaat verbreden met het aanbieden van zorg. De zorgboerderij gaat aan maximaal 5 kinderen met een handicap dagbesteding bieden. Het bestuurlijk platform Oude Diep, onder voorzitterschap van gedeputeerde Ali Edelenbosch, heeft met vreugde kennis genomen met de toekenning van de subsidie. Het is landelijk de eerste subsidie die in het kader van de nieuwe regeling SGB is afgegeven.
De boerderij in Stuifzand wil door verbreding in de zorg het bedrijf economisch rendabel houden. Daarvoor is een ingrijpende verbouwing noodzakelijk, zodat onderdak aan de dagbesteding van kinderen en de deskundige begeleiding kan worden geboden. Met de verbouwing is naar schatting 125.000 euro gemoeid. Daarvan is ruim 56.000 euro afkomstig uit de SGB. Momenteel is de boerderij van de familie Koopman een melkveehouderij met 60 hectare grond, ongeveer 75 melkkoeien en 75 stuks jong vee.
De provincie Drenthe stimuleert samen met partners in het gebied projecten die bijdragen aan een verbetering van de waterhuishouding, de natuur, de recreatie, de landbouw, de economie, het wonen en de leefbaarheid in het gebied. Het bestuurlijk platform Oude Diep is van mening dat de zorgboerderij bijdraagt aan de leefbaarheid van de omgeving, integratie van mensen met een handicap, economisch perspectief biedt voor het veeteeltbedrijf en bijdraagt aan werkgelegenheid in de streek. Om deze reden is besloten dit project op te nemen in het gebiedsprogramma Oude Diep. Het gereed komen van de regeling liet lang op zich wachten, waardoor de toekenning van de subsidie veel langer duurde dan het platform lief was. Het project Oude Diep is een gebiedsgerichte aanpak voor de ontwikkeling van het stroomgebied van de gelijknamige beek. Dit houdt in dat mensen en organisaties in het gebied zelf met projectvoorstellen kunnen komen die invulling geven aan de doelen die het Oude Diep-project nastreeft.
De organisaties die zich actief bezig houden met het Project Oude Diep zijn de gemeenten Midden-Drenthe, Hoogeveen en De Wolden alsmede het Waterschap Reest en Wieden, Essent Milieu,, NLTO (Noordelijk Land- en Tuinbouworganisatie), Recreatieschap Drenthe, Stichting Het Drents Landschap en de provincie Drenthe



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl