Nieuw-Vlaamse Alliantie


Dodehoekspiegel: eindelijk komt meerderheid tot inkeer (13/09/02)

Al zijn de meerderheidspartijen veel te laat tot inkeer gekomen, de N-VA toont zich toch tevreden over de regeringsbeslissing om de invoering van de dodehoekspiegel te vervroegen. Reeds in maart 2001 diende N-VA-kamerlid Frieda Brepoels een wetsvoorstel in dat voorzag in een wijziging van het technisch reglement zodat alle autobussen en vrachtwagens verplicht uitgerust dienen te zijn met de dodehoekspiegel vanaf 1 januari 2002. Het wetsvoorstel kreeg een positief advies van de Vlaamse regering mee, maar toch stemden alle meerderheidspartijen - de VLD op kop - het wetsvoorstel weg. Enkele bijbelse wijsheden indachtig, verheugt de N-VA zich over de tot inkeer gekomen meerderheidspartijen en minister, maar vraagt hen tevens de verplichting uit te breiden tot heel het bestaande vrachtwagenpark.

Elke wettelijke regeling inzake de dodehoekspiegel komt te laat, toch zou de goedkeuring van het N-VA-wetsvoorstel enkele mensenlevens bespaard hebben. De N-VA begrijpt dan ook niet waarom alle bezwaren die minister Durant opwierp bij de bespreking van het wetsvoorstel-Brepoels, plots niet meer van tel blijken te zijn. Verleden jaar nog riep Durant de Europese concurrentieregels in om het verplicht maken van de dobli-spiegel voor zich uit te schuiven. Toen reeds wees Brepoels minister Durant erop dat niets een Belgische regeling belet, in tegendeel kon worden vooruitgelopen op de Europese regelgeving, net zoals Nederlands dat reeds gedaan heeft.

Wat de verdubbeling van de subsidies betreft voor de vrachtwagensector, wijst Brepoels erop dat de huidige "subsidie" van de minister louter een eenmalige gratis keuring betreft. De N-VA bepleit dan ook een volwaardige subsidieregeling zodat alle vrachtwagens snel kunnen voldoen aan de wettelijke verplichting.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Frieda Brepoels, kamerlid, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---