Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN en Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en na advies van de Raad van State, keurde de Vlaamse regering vandaag het reglementair besluit goed dat de ondersteuning van de interfaceactiviteiten van de Vlaamse universiteiten regelt. Dit besluit beoogt de bevordering van de samenwerking tussen de Vlaamse universiteiten en bedrijven, de economische valorisatie van het universitaire onderzoek en de oprichting van spin-off bedrijven. Via deze regeling wordt een jaarlijks bedrag van 1,3 miljoen euro ter beschikking gesteld aan de Vlaamse universiteiten.

De Vlaamse regering verleent reeds meerdere jaren financiële steun voor de uitbouw van
interfaceactiviteiten. Tot nu toe gebeurde dat steeds op basis van een ad hoc beslissing die jaarlijks verlengd werd. Met de goedkeuring van dit reglementair besluit zullen vanaf 1 oktober 2002 de ad hoc beslissingen definitief vervangen worden door een structurele maatregel.

Het nieuwe besluit ondersteunt de universitaire interfacediensten op een duurzame wijze, zodat de planning en werking op langere termijn mogelijk wordt. Na 5 jaar zal een grondige evaluatie worden doorgevoerd.

De uitvoering van de maatregel wordt opgevolgd door het IWT.

Met de goedkeuring van dit besluit heeft Vlaams minister Van Mechelen het sluitstuk aangebracht van de uitvoering van het Innovatiedecreet van 1999. Nu de steunmaatregelen voor industriële onderzoeksprojecten verhoogd zijn, wordt er werk gemaakt van een volwaardig financieringsinstrument voor generisch basisonderzoek. Dat moet er voor zorgen dat de fundamenteel wetenschappelijke kennis sneller zijn doorgang vindt naar de steunprogramma's van het IWT en dus naar de Vlaamse economie.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be
---