Vlaamse overheid

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

De Vlaamse regering besteedt 1,8 miljoen euro voor de aankoop van ontwaardingsapparatuur voor de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn.


* * *

De Vlaamse regering verleent eervol ontslag aan de heer Fred De Pauw als regeringscommissaris bij de Dienst voor de Scheepvaart met ingang van 15 september 2002. Hij wordt opgevolgd door de heer Jaak De Wachter.


* * *

De Vlaamse regering duidt volgende personen aan als leden van de Hoge Raad voor de Statistiek: (in eerste orde) Luc Deschamps, Thierry Vergeynst en Ria Bourdeaud'hui; (in tweede orde) Josée Lemaître en Ann Carton. Luc Deschamps wordt tevens lid van het Bureau van de Hoge Raad voor de Statistiek.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

De Vlaamse regering sluit een convenant af met de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) voor de periode 1 januari 2002 - 31 december 2005. Ze kent de VLK 260.000 euro subsidie toe voor het jaar 2002.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

De Vlaamse regering keurt de programmaties goed van specifieke structuuronderdelen van de derde graad van de Technische Scholen Mechelen en van het Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten in Antwerpen.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Net voor het zomerreces besliste de Vlaamse regering principieel tot de instelling van een financieringskanaal voor basisonderzoek. Basisonderzoek is gepositioneerd tussen fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en technologische innovatie en beoogt nieuwe kennis te ontwikkelen die de potentie heeft om binnen een periode van 5 tot 10 jaar te worden gebruikt in meer dan één specifieke economische of maatschappelijke toepassing. Vandaag keurt ze een besluit principieel goed dat de elementen uit het vorige besluit een reglementaire basis geeft. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid (VRWB), de SERV en het IWT-Vlaanderen.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

Na advies van de SERV en de Raad van State keurde de Vlaamse regering op 19 april van dit jaar definitief het ontwerpdecreet goed betreffende het algemeen verbindend verklaren van CAO's betreffende gemeenschaps- en gewestaangelegenheden. Het werd ingediend bij het Vlaams Parlement. Ondertussen heeft de federale minister van werkgelegenheid, mevrouw Onkelinckx, een tekstvoorstel ingediend dat een wijziging van het decreetsontwerp impliceert. Daarom bepaalt de Vlaamse regering nu het standpunt dat ze zal innemen in het overlegcomité ter zake.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief tot wijziging van een besluit betreffende de Commissie voor Landinrichting. Als adviesorgaan valt de Commissie voor Landinrichting onder de toepassing van het decreet van 15 juli 1997 op de evenwichtige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in adviesorganen. Artikel 3 van dit decreet bepaalt dat ten hoogste 2/3 van de leden van een adviesorgaan van het zelfde geslacht mogen zijn. De bevoegde Vlaamse minister zal nu een verzoek tot afwijking indienen bij de cel Gelijke Kansen in Vlaanderen.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

In het kader van de uitvoering van de Lambermontakkoorden verleent de Vlaamse regering, onder voorbehoud van technisch nazicht, positief advies aan de overheveling van personeel van de federale ministeries van Binnenlandse Zaken en van Middenstand en Landbouw naar de diensten van de Vlaamse overheid.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Na advies van de Raad van State legt de Vlaamse regering definitief de regels vast betreffende de terugbetaling bij overmacht van de belasting op de kansspelautomaten. Deze regels werden afgesproken met het federale ministerie van Financiën, dat ook voor de operationele afhandeling instaat. De teruggaveregeling is opgemaakt om tegemoet te komen aan de uitbaters van
kansspelinrichtingen die de belastingen vooruit betaald hebben, maar die de toestellen niet kunnen uitbaten omdat de gemeenten ze niet op hun grondgebied wensen te behouden.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

Om de lokale besturen te behoeden voor substantiële meeruitgaven beslist de Vlaamse regering, na advies van de Raad van State en na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties, definitief de regeling van het vakantiegeld voor het gemeente- en provinciepersoneel los te koppelen van de regeling voor het personeel van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Dit besluit geeft uitvoering aan het decreet tot wijziging van verschillende bepalingen inzake de haard- en standplaatstoelage en het vakantiegeld van het provincie- en gemeentepersoneel.


* * *

De Vlaamse regering sluit een overeenkomst af met de regionale televisiezender Ring-Tv ter waarde van 557.500 euro. De overeenkomst moet Ring-Tv de mogelijkheid geven het beleid van de Vlaamse regering in de Vlaamse Rand uitvoerig en specifiek toe te lichten.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN en van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

Na advies van de Raad van State stemt de Vlaamse regering definitief in met het ontwerpdecreet tot goedkeuring van het Europese Verdrag inzake cinematografische coproductie. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


-----
einde

-----


---