ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV: geen overhaast besluit twee op één cel

Het besluit om twee gedetineerden op één cel te plaatsen mag niet overhaast worden genomen, aldus ABVAKABO FNV. Er moet eerst een onafhankelijk onderzoek door deskundigen komen naar alle risico's die kunnen ontstaan bij het plaatsen van meerdere gedetineerden op één cel. Daarna kan er gesproken over de uitgangspunten die gaan gelden bij de eventuele uitvoering van een dergelijk besluit. Als vertegenwoordiger van het justitiepersoneel behoort ook ABVAKABO FNV aan een dergelijke discussie deel te nemen, zo zegt de bond.

De vakbond gaat een discussie over dit onderwerp niet uit de weg, maar ziet wel een paar problemen. Zo zijn de huidige penitentiaire inrichtingen (gevangenissen) niet geschikt voor twee gedetineerden per cel. Daar zal eerst een oplossing voor gevonden moeten worden. Ook mogen er geen gevaarlijke omstandigheden ontstaan voor het personeel of verhoging van de werkdruk. Er moet dus eerst gekeken worden naar de gevolgen voor de arbeidsomstandigheden. Indien nodig moet de personele bezetting aangepast worden. Personeel moet bovendien aanvullende training en instructie ontvangen, over hoe om te gaan met deze nieuwe situatie.

Bovendien is nog niet duidelijk voor welke type gedetineerden deze optie gaat gelden. ABVAKABO vindt dat deze voorziening alleen voor de lichtere en kortgestraften mag gelden, waarbij speciale gevallen zoals psychisch gestoorden, zwaar verslaafden, recidivisten uitgezonderd moeten worden. De veiligheid van de gedetineerden zelf moet gegarandeerd zijn. Er moet voldoende ruimte zijn om aan dagactiviteiten, studie e.d. deel te nemen, mogelijkheid voor gedetineerden om zich overdag terug te trekken.

In het najaar organiseert ABVAKABO FNV een conferentie, waar kamerleden en mensen uit het veld aanwezig zin om te discussiëren over de voorwaarden en omstandigheden in het gevangeniswezen, en wel specifiek over het thema twee gedetineerden per cel.

Meer informatie:
Elise Merlijn, landelijk bestuurder, tel. 06 2053 9228

13 sep 02 17:41