Gemeente Bergen op Zoom


Brabantse Buitensteden pakken samen drugsoverlast aan

Door een groot aantal maatregelen moet de drugsoverlast in de Brabantse Buitensteden merkbaar verminderen en moet het veiligheidsgevoel van de burger in met name de openbare ruimte worden verhoogd. De meest in het oog springende maatregelen zijn de instelling van een flying squad door de politieteams Bergen op Zoom Zuid en Roosendaal Centrum en het aanstellen van een coördinator drugsoverlast. De beide steden stellen elk 50.000,- beschikbaar voor het project Courage.
Het project loopt vanaf nu tot het eind van de huidige raadsperiode in maart 2006. In het project Courage werken o.a. de beide gemeenten, het politie, het OM, de woonstichtingen, Kentron, de Zuidwester, GGD, GGZWNB, Traverse en het KLPD.

Inhoudelijke voorstellen en actiepunten
Het drugsproject Courage kent 29 inhoudelijke voorstellen en actiepunten om de doelstellingen te bereiken. Ze zijn verdeeld over hieronder genoemde onderwerpen. Per onderwerp zijn een aantal voorstellen en actiepunten genoemd.

Toezicht en handhaving

1. Alijda-aanpak invoeren in de beide gemeenten per 1 januari 2003 (strafrechtelijke, bestuursrechtelijke en fiscale maatregelen tegen drugsrunners, dealers, en eigenaren van illegale verkooppanden. Afstemmen van het coffeeshopbeleid in beide gemeenten.
2. Standpunt bepalen over handhaving en toezicht op illegale verkoopactiviteiten, met name in growshops en smartshops.
3. Beschrijven van een aantal scenario's voor de handhaving en het afspreken van acties door alle betrokkenen bij deze scenario's (opstellen handhavingarrangement).

4. Intensiveren van het toezicht op straat.
5. Uitbreiding van het pakket juridische maatregelen
6. Verkennend onderzoek naar cameratoezicht in de Brugstraat in Roosendaal.

7. Instellen flying squad politieteam Roosendaal Centrum en Bergen op Zoom Zuid.

8. Standaardisatie van criteria en werkwijzen van de politie, versnellen van procedures en terugdringen van de administratieve belasting van de politie.

9. Afstemming en intensivering van bestuurlijke en strafrechtelijke handhavingsancties.

Aanpak Drugsrunners en drugstoeristen

10. Torro (Terugdringen Overlast Runners Roosendaal en Omgeving) in Roosendaal uitbreiden en dezelfde aanpak (Torbo) in Bergen op Zoom invoeren per 1 januari 2003. (surveillance in het spoorgebied en risicolocaties, aanpak van de straathandel en overlast van coffeeshops, opleggen van straatverboden, oppakken van drugstoeristen met meer dan 5 gram softdrugs in bezit)

11. Kennis vergaren van de groep drugsrunners (gericht op sluitende aanpak).

12. Opbouwen van een vertrouwensrelatie met de risicogroepen door straathoekwerk.

13. Uitbreiden van het Roosendaalse project 'Preventiebeleid allochtone jongeren' naar de doelgroepen drugsrunners en hangjongeren; beleid dient zodanig opgesteld te worden dat probleemgevallen ook daadwerkelijk de aandacht krijgen.

Integrale aanpak Brugstraat/Molenstraat e.o. Roosendaal
14. Inventarisatie en analyse van de problemen op het gebied van drugsoverlast, horecaoverlast verpaupering en vervuiling.
15. Plan van aanpak opstellen en uitvoeren; Onderdelen o.a. toezicht en handhaving, beheer en onderhoud, aankoop panden, investeringen in de woningvoorraad, verkeer, communicatie en voorlichting.

Integrale aanpak wijken Fort Zeekant en Oost Bergen op Zoom
16. Opstellen integraal actieplan (naast repressie ook aandacht voor preventie, begeleiding en hulpverlening, stadsvernieuwing, sociale activering, welzijn, verkeer, reiniging, sport, jeugdbeleid en cultuur).

17. Samenwerking met externe partners en afstemming met bewoners. Eerste in het najaar 2002.

Sluitende aanpak harddrugsverslaafden

18. Opstellen ondernemingsplan dienstencentrum harddrugsverslaafden.
19. Verkennend onderzoek naar onderverhuur van woningen aan harddrugsverslaafden in Bergen op Zoom.

20. Intensivering van de contacten tussen de verantwoordelijke instanties voor verslavingszorg en de gemeenten.

Communicatie

21. Ontwikkelen van een communicatiestrategie.
22. Starten van een publiciteitsoffensief gericht op drugstoeristen.
23. Opzetten van een meldpunt drugsoverlast voor beide gemeenten.
24. Versterken van de communicatie met bewoners, o.a. via wijktafels.
Gemeentelijke regie

25. Opzetten overleg- en samenwerkingsstructuur tussen de deelnemende partners voor de bestrijding van drugsoverlast.
26. Aanstellen van een coördinator drugsoverlast.
27. Ontwikkelen van informatie-uitwisseling tussen de deelnemende partners zonder in strijd te komen met de privacywetgeving.
28. Monitoren van ontwikkelingen en resultaten. Hiervoor een systeem ontwikkelen.

Door Andersson, Elffers en Felix (AEF) is onderzoek gedaan naar de drugsoverlast in Bergen op Zoom en Roosendaal. AEF heeft de uitkomsten van het onderzoek geanalyseerd en een aantal voorstellen gedaan voor een gezamenlijk actieprogramma. Een groot deel van deze aanbevelingen zijn verwoord in de bestuursopdracht.