Nieuw-Vlaamse Alliantie


Gedwongen koppelverkoop in bouwsector eindelijk verboden (13/09/02)

Reeds op 8 maart 2001 diende N-VA-kamerlid Geert Bourgeois een wetsvoorstel in dat ertoe strekt de verplichting om een aannemingsovereenkomst te sluiten bij de aankoop van een stuk grond, nietig te verklaren. Zo kunnen de kopers van een bouwgrond niet langer verplicht worden om te bouwen met de firma en architect van de promotor of aannemer die de grond verkoopt. Vanavond keurde de plenaire vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers eindelijk het N-VA-voorstel goed.

Steeds meer, vooral jonge, mensen ondervinden vandaag moeilijkheden om een betaalbaar perceel bouwgrond te vinden. Slagen ze daar toch in, dan blijkt het soms onmogelijk om op diezelfde grond ook het huis van hun dromen te bouwen. Steeds meer verkavelingen zijn immers in handen van promotoren of projectontwikkelaars die de bouwgrond slechts willen verkopen op de uitdrukkelijke voorwaarde dat je met hen ook bouwt. Soms is de keuze zelfs beperkt tot een select aantal typewoningen uit het aanbod van de promotor. De consument kan niet langer zelf zijn architect en aannemer kiezen.

Met een krap aanbod aan betaalbare bouwgronden zoals in Vlaanderen, spreekt het voor zich dat het vrije keuzerecht van de consument/koper aldus ingrijpend aan banden wordt gelegd.

Dankzij het wetsvoorstel-Bourgeois worden deze praktijken van gedwongen koppelverkoop aan banden gelegd en kan de aannemingsovereenkomst voortaan vernietigd worden. Let wel: bouwen met "sleutel-op-de-deur" wordt niet verboden, ook niet wanneer gewerkt wordt met de verkoper van de grond of een door deze aangewezen aannemer. Wél kan de koper de nietigheid van zulke aannemingsovereenkomst inroepen tot één maand na het verlijden van de notariële akte van aankoop van de grond. In geval van een koppelverkoop dient de notaris bij het verlijden van de akte de koper te wijzen op de verplichtingen die hij/zij aangaat en op de mogelijkheid tot inroeping van de nietigheid van de aannemingsovereenkomst.

Het wetsvoorstel, dat tot stand kwam na diverse hoorzittingen met o.a. Test aankoop, de Federatie van Notarissen, de Confederatie Bouw en de Orde van Architecten, kan rekenen op een brede steun bij zowel particulieren als aannemers en architecten.

Auteur:
Kamerfractie
Geert Bourgeois, Kamerlid en algemeen voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/ 219 49 30
Fax: 02 /217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: http://www.n-va.be


---