Dienstenbond CNV

Principeakkoord Tussen-CAO Uitzendkrachten
13-09-2002

Op vrijdag 6 september jl. is het ons gelukt om een principeakkoord af te sluiten voor de ABU-CAO voor Uitzendkrachten. Het principeakkoord betreft een zogenaamde Tussen-CAO van 9 maanden. Daarmee is op korte termijn een loonsverhoging voor u binnen handbereik. Onderhandelingen over het volledige pakket aan voorstellen, van beide kanten, zou betekenen dat een loonsverhoging nog weer maanden op zich zou laten wachten. Er is daarom gekozen voor een CAO met een korte looptijd en slechts enkele inhoudelijke onderwerpen. CAO-partijen hebben zich wel verplicht om snel te starten met de onderhandelingen voor een volgende CAO.

Het principe-akkoord bevat de volgende afspraken:
* De looptijd van deze Tussen-CAO is 9 maanden, van 1/4/2002 tot en met 31/12/2002.


* De normtabel garantiebasisuursalarissen van de CAO wordt per 30 september 2002 met 2,75% verhoogd.


* De feitelijke bruto-lonen van uitzendkrachten worden per 30 september 2002 verhoogd met 2,75% . Deze verhoging betreft alle uitzendkrachten die op 30 september 2002 een lopende uitzendovereenkomst hebben met hun uitzendbureau. Voor de toepassing van deze loonsverhoging gelden een aantal uitzonderingen. Daarbij wordt hetzelfde systeem gehanteerd als in de oude CAO die afliep op 1 april jl. Deze uitzonderingen zijn omschreven in de oude CAO, Bijlage V, blz. 61/62.


* Met ingang van 30 december 2002 gelden nieuwe, duidelijke spelregels over de toepassing van toeslagen. Deze nieuwe spelregels zien er alsvolgt uit:

- als een uitzendbureau ten aanzien van het loon, de CAO Uitzendkrachten volgt, is het uitzendbureau verplicht om ook de toeslagfactor en overwerkfactor uit de CAO Uitzendkrachten te gebruiken.

- als een uitzendbureau de beloningsregeling van de CAO van de inlener volgt, dient het uitzendbureau ook de toeslagen uit die CAO te volgen.

Met deze duidelijke spelregels over de toeslagen komt een einde aan de keuze vrijheid van uitzendbureaus om zelf maar te kiezen wat hen het beste uitkomt. Deze keuze vrijheid kwam er in de praktijk op neer dat vaak de goedkoopste toeslagregeling werd gebruikt. Aan deze nadelige situatie voor uitzendkrachten is nu een einde gekomen. De CAO die gebruikt wordt voor het vaststellen van het loon, is nu bepalend voor de toeslagenregeling.


* Voor het eerst in de geschiedenis van de ABU zijn er afspraken gemaakt over faciliteiten voor kaderleden. In andere CAOs is dat gebruikelijk, maar bij de ABU CAO was nog bitter weinig geregeld. Voor leden van de CNV Dienstenbond die nauw betrokken zijn bij het CAO-overleg is nu een afspraak gemaakt voor loondoorbetaling, om mee te kunnen doen in het onderhandelingsproces. Met deze afspraak kunnen we leden nog directer betrekken bij het CAO-overleg.

In dit principeakkoord voor 9 maanden zijn nog veel onderwerpen niet besproken. Zowel van onze kant als ook de kant van de ABU. Wel liggen er veel ideeën om de CAO eenvoudiger te maken en makkelijker om te controleren. In de afgelopen maand is de conclusie getrokken dat de onderhandelingen hierover zeker enkele maanden gaan duren. Daarmee zou een loonsverhoging voor u ook weer maanden op zich laten wachten. In samenspraak met onze actieve leden in het verband van CNV FLEX is daarom besloten tot deze Tussen-CAO.

Wat is uw oordeel?
Graag vernemen we uw oordeel over het principeakkoord. We leggen het principeakkoord nadrukkelijk met een positief advies aan u voor. U kunt als lid uw keuze doorgeven door te reageren op deze pagina, of via het stemformulier dat u per post toegestuurd heeft gekregen. Graag zien we uw reacties tegemoet. Regeren kan tot uiterlijk woensdag 25 september.

Nu de ruziemakers in het bizarre conflict elkaar weer hebben gevonden zullen ook de onderhandelingen voor een Arbo-convenant voor uitzendkrachten op korte termijn weer starten.

Voor opmerkingen en suggesties naar aanleiding van deze Info, kunt u contact opnemen met uw onderhandelaar namens de CNV Dienstenbond, Harry Gerding. Tel. (023) 565 10 52 of...... reageer direkt (ingelogd):

Voortaan ook de Info ontvangen per mail? Dat kan! Geef het mailadres (werk en/of privé) even door via h.gerding@cnvdibo.nl.