Gemeente 's-Hertogenbosch

09-04-2002

14 september Open Monumentendag 2002

De handel en koopmansgeest van 's-Hertogenbosch Open Monumentendag 2002 vindt plaats op zaterdag 14 september en staat dit jaar in het teken van handel en koopmansgeest. Een breed onderwerp waarvan vele sporen zijn achtergebleven in de stad en zijn omgeving. U kunt tijdens Open Monumentendag diverse gebouwen bezoeken die in het verre en soms ook meer recente verleden gebruikt zijn voor de handel in 's-Hertogenbosch. Verschillende bijzondere activiteiten illustreren dat de handelsgeest van toen weer neerdaalt in de stad. De opengestelde panden zijn te herkennen aan de wit en gele Open Monumentendagvlag, die wappert tussen 10.00 en 17.00 uur.

Eén groot handelscentrum
Van oudsher is 's-Hertogenbosch een belangrijke handelsstad, oorspronkelijk gelegen aan de noordgrens van het Hertogdom Brabant dat via land-, maar vooral waterwegen, verbinding had met verre streken. In feite was de middeleeuwse binnenstad één groot handelscentrum, waar vele huizen werden bewoond door ambachtslieden en kooplieden. Ook de jongere monumenten van handel en industrie staan dit jaar in de aandacht. Het is de moeite zeker waard om de sigarenfabriek Willem II, de meelfabriek, later silogebouw van de firma de Heus Brokking Koudijs en de melkfabriek Sint Jan in de wijk Het Zand te bezoeken. Willem II en de Heus Brokking Koudijs zijn gratis bereikbaar met een paardentram, die regelmatig vertrekt vanaf de Handelskade. Deze paardentram rijdt ook door naar de Bossche Veemarkt (Brabanthallen) waar u op verassende wijze zult worden herinnerd aan de pas onlangs afgesloten geschiedenis van de veehandel. Een aanrader! Maar ook de meer van de binnenstad afgelegen opengestelde panden in Hintham (Villa Zuiderbosch) en Rosmalen zijn een bezoek meer dan waard.

Wandelroute
Tijdens Open Monumentendag is er een brochure verkrijgbaar waarin een wandeling langs tweeëndertig monumentale panden staat beschreven. Tevens worden de grote monumenten van handel en industrie en de bijzondere activiteiten genoemd. U kunt op 14 september de brochure gratis ophalen in het Stadhuis (Markt 1), bij de VVV (Markt 77), in het Kringhuis (Verwersstraat 19a) en in boekhandel De Omslag (Dorpsstraat 67 in Rosmalen).

Bijzondere activiteiten
Tijdens Open Monumentendag zijn er diverse activiteiten rondom het thema handel en koopmansgeest. Hieronder vindt u er een aantal. In de brochure staat het volledige overzicht.
Op het voorplein van het Noord-Brabants Museum, Verwersstraat 41, wordt een middeleeuwse ambachtenmarkt ingericht. Diverse oude ambachten worden getoond, waaronder dat van chirurgijn, brouwer, spellenmaakster (van middeleeuwse spellen en kinderspeelgoed) en visroker. Daarnaast voert toneelschool Picos een middeleeuws toneelstuk (1477) op met als titel 'Volk in opstand'. De voorstelling begint op het voorplein en verplaatst zich dan naar de Statenzaal. De aanvangstijden zijn: 10.30 uur, 12.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur. Gedurende de dag speelt een troubadour op zijn vihuela, een voorloper van de gitaar, en draagt hij poëzie voor. Het museum zelf is tijdens Open Monumentendag gratis toegankelijk. In de Openbare Bibliotheek in 's-Hertogenbosch en Rosmalen is voor de kinderen een verteller van het Land van Ooit aanwezig. Hij vertelt zijn verhaal om 14.00 uur in 's-Hertogenbosch en om 15.00 uur in Rosmalen. In boekhandel de Omslag, Dorpsstraat 67 in Rosmalen, wordt door de Heemkundekring Rosmalen een expositie ingericht, een interessant overzicht van de handel in Rosmalen vroeger en nu. Zoals gebruikelijk worden tijdens Open Monumentendag weer gratis kaartjes verstrekt voor een aantal monumenten- en singelgrachtvaartochten. Om elke bezoeker van Open Monumentendag in de gelegenheid te stellen gebruik te maken van de beschikbare vrijkaartjes, worden deze kaartjes gedurende de hele dag uitgegeven. De eerste uitgifte vindt plaats in samenwerking met de Schutterij in de Casinotuin om 10.45 uur en vervolgens ieder kwartier voor het hele uur. De Schutterij 's-Hertogenbosch geeft tevens demonstraties met uitleg van schietende geweerschutters en schietende kanonnen.

Informatiepunten
Voor meer informatie over Open Monumentendag kunt u terecht bij het Informatiecentrum van de gemeente (Wolvenhoek 1), de VVV (Markt 77) en het Kringhuis (Verwersstraat 19a). Daar is onder andere de brochure met de wandeling en bijzondere activiteiten verkrijgbaar. Tijdens Open Monumentendag zijn in het Stadhuis, de VVV en het Kringhuis centrale informatiepunten ingericht.