Nieuwsbericht

zondag, 15 september 2002, 14.20 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Acht aanhoudingen tijdens veegactie
Alkmaar, vrijdag 13 september 2002. Op vrijdagmiddag tussen 13.00 en 23.00 uur werden er in verband met de overlast veroorzaakt door drugshandelaren en -gebruikers veegacties uitgevoerd op de Paardenmarkt in Alkmaar. Hierbij werden acht aanhoudingen verricht. Een 36-jarige Alkmaarder bleek een kleine hoeveelheid (vermoedelijk) heroïne en gebruikersartikelen bij zich te hebben. Hij werd na verhoor heengezonden. Tegen een 37-jarige Alkmaarder bleek nog een geldboete open te staan. Nadat deze betaald was werd ook deze verdachte heengezonden. Een 25-jarige Alkmaarder werd aangehouden omdat hij een gestolen autoradio bij zich bleek te hebben, die hij probeerde te verkopen. Deze verdachte werd ingesloten op verdenking van heling en is inmiddels in verzekering gesteld.
Drie personen werden aangehouden op grond van de Opiumwet. Een 54-jarige man uit Den Helder bleek een onnatuurlijke verdikking bij zijn kruis te hebben. Hierin zaten 18 bolletjes heroïne, 4 bolletjes cocaïne en 4 grote bollen cocaïne, met een bruto totaal gewicht van 35 gram. Hij probeerde drugs te verkopen aan een 57-jarige Alkmaarder. Toen de politie kwam riep de dealer de hulp in van een 40-jarige man uit Den Helder om de politie op afstand te houden. Alle drie werden aangehouden. De dealer werd in verzekering gesteld. Beide anderen konden na verhoor heengezonden worden.
Twee andere mannen (43 en 48 jaar oud en afkomstig uit Alkmaar) werden aangehouden op verdenking van het dealen in drugs. Zij bleken zo weinig bij zich te hebben dat zij na verhoor werden heengezonden.

Verdachten van beroving gepakt
Heerhugowaard, vrijdag 13 september 2002. Op vrijdagavond omstreeks 23.00 uur werd op de Rembrandtstraat te Heerhugowaard een 29-jarige man uit Heerhugowaard beroofd van zijn heuptas. De man stond bij de bushalte te wachten toen twee mannen naar hem toe kwamen lopen, hem op de grond gooiden en van zijn tas beroofden. In de tas zat een klein geldbedrag. Toen de politie in de buurt op onderzoek uitging zagen zij twee jongens, die er vandoor wilden gaan. Een van hen, een 18-jarige Heerhugowaarder, kon ter plaatse aangehouden worden. De tweede, een 15-jarige Heerhugowaarder, volgde later op de avond. Beiden zijn in verzekering gesteld.

Alcoholcontrole

- Groet, zaterdag 14 september 2002. Op zaterdagmorgen omstreeks 02.10 uur werd een 23-jarige man uit Schoorl gecontroleerd op de Heereweg in Groet. De man reed op een onverzekerde bromfiets. Bovendien droeg hij geen helm en voerde hij geen verlichting. De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 965 ugl. Dat is ruim vier maal het wettelijk maximum van 220 ugl (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). Hij kreeg een proces-verbaal. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.
- Castricum, zaterdag 14 september 2002. Op zaterdagavond omstreeks 23.50 uur werd een 19-jarige Heerhugowaarder op een bromfiets gecontroleerd op de Soomerwegh te Castricum. Hij weigerde mee te werken aan een blaasproef. Hiervoor kreeg hij een proces-verbaal.
- Castricum, zondag 15 september 2002. In de nacht van zaterdag op zondag werd op de Beverwijkerstraatweg in Castricum een alcoholcontrole gehouden die speciaal was gericht op bromfietsers, maar waarbij ook een enkele automobilist werd gecontroleerd. Van de ruim 130 bestuurders bleken er uiteindelijk vijf teveel te hebben gedronken. Het hoogst gemeten alcoholpercentage was 465 ugl. Dat is ruim twee maal het toegestane maximum.

Diefstal auto
Sint Pancras-Alkmaar, zaterdag 14 september 2002. In de nacht van vrijdag op zaterdag, tussen 21.00 en 11.30 uur werd vanaf de Prunuslaan in St. Pancras een personenauto ontvreemd. Het betrof een zwarte Honda Civic met kenteken GN-FR-24. In dezelfde nacht, tussen 23.00 en 10.00 uur werd vanaf de Paardenmarkt in Alkmaar een grijze Volkswagen golf met kenteken TN-26-BB ontvreemd.

Steekpartij
Alkmaar, zaterdag 14 september 2002. Op zaterdagavond omstreeks 23.50 uur werd op de Molenbuurt in Alkmaar een 39-jarige Alkmaarder met een mes in zijn rug gestoken. Het slachtoffer had daar ruzie gehad met een (vermoedelijk) 29-jarige Alkmaarder om een geldbedrag. Deze ruzie escaleerde, waarna het slachtoffer in zijn rug werd gestoken. Hij moest per ambulance worden overgebracht naar het Medisch Centrum te Alkmaar. Hier werd hij opgenomen. Een zoektocht naar de vermoedelijke verdachte leverde niets op. De politie stelt een verder onderzoek in.

NOORDKOP

Aanrijding met letsel

- De Koog, vrijdag 13 september 2002. Op vrijdag omstreeks 16.50 uur vond er op de kruising Pontweg - Gerritslanderdijk te De Koog een aanrijding plaats waarbij drie gewonden vielen. Een 77-jarige man met zijn eveneens 77-jarige echtgenote, afkomstig uit den Burg, reden in een brommobiel over de Gerritslanderdijk. Op genoemde kruising verleende zij geen voorrang aan een vrouw uit de Koog in een personenauto. Er ontstond een aanrijding waarbij de automobiliste een hersenschudding opliep. De man brak zijn stuitbeen en diens echtgenote een sleutelbeen.

- Den Helder, vrijdag 13 september 2002. Op vrijdagmiddag omstreeks 16.50 uur liep een 17-jarige jongen uit Den Helder rugletsel op bij een aanrijding op de kruising Parallelweg - Rughweg te Den Helder. Een 20-jarige man uit den Helder in een personenauto reed over de Parallelweg en reed bij groen licht het kruispunt Parallelweg-Sluisdijkstraat-Kievitstraat op. Het slachtoffer reed over het fietspad, wat parallel loopt aan de Parallelweg, Kievitstraat, komende uit de richting van de Kievitstraat te Den Helder en reed bij rood licht het kruispunt op. Hierdoor ontstond tussen beiden een aanrijding waarbij de bromfietser zodanig letsel opliep dat hij voor behandeling moest worden overgebracht naar het Geminiziekenhuis te Den Helder. |

Diefstal motorfiets
Wieringerwerf, vrijdag 13 september 2002. Op vrijdagavond omstreeks 21.00 uur werd vanaf de A.C.de Graafstraat te Wieringerwerf een motorfiets ontvreemd. De motorfiets stond in een afgesloten garage achter de woning. De dader heeft de toegangsdeur van de garage geforceerd en de motor weggehaald. Het ging hier om een donkerblauwe motorfiets, merk Fat Boy, voorzien van een Harley Davidson motorblok. De motor was voorzien van het kenteken MT-84-LG.

Brand bij winkelcentrum
Den Helder, zaterdag 14 september 2002. Op zaterdagmorgen omstreeks 03.00 uur bleek er brand te woeden bij het winkelcentrum de Riepel aan het Middelzand te Den Helder. De brand zorgde voor veel rookschade in het winkelcentrum. De brand bleek te zijn begonnen bij de gevel van een slagerij. Hier werd een afvalbak aangetroffen, die mogelijk de oorzaak van de brand is geweest. Doordat het vuur boven het systeemplafond van de slagerij heeft gewoed, heeft vooral deze winkel schade opgelopen. De hele vleesvoorraad moest worden afgevoerd. De eigenaar van de slagerij heeft aangifte gedaan van brandstichting.

Ongeval tijdens feest
Anna Paulowna, zaterdag 14 september 2002. Op zaterdagmorgen omstreeks 00.50 uur raakte drie personen gewond bij een ongeval met een rolsteiger op een besloten feest aan de Lange Ring te Anna Paulowna. De drie personen zaten op een vier meter hoge rolsteiger toen deze door een nog onbekende werd omgeduwd. Een 21-jarige vrouw uit Nijmegen liep nek- en rugletsel op, een 19-jarige jongen uit Den Helder had ook last van zijn rug. Zij werden voor onderzoek overgebracht naar het Gemini ziekenhuis te Den Helder. Een eveneens 19-jarige jongen uit Delft verstuikte zijn enkel, maar bleef op het feest. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval.

Auto in beslag genomen
Den Helder, zondag 15 september 2002. Op zondagmorgen omstreeks 00.25 uur reed de bestuurder van een personenauto door een rood verkeerslicht op de Westerweg te Schagen. Toen de politie hem aan de kant wilde zetten ging de bestuurder er vandoor in de richting Den Helder. Hij reed met een snelheid van 180 km per uur. Door politiemedewerkers uit Den Helder kon de man op de Rijksweg onder Den Helder worden aangehouden. Zijn auto werd in beslag genomen. Ook moest hij zijn rijbewijs inleveren. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak in bedrijf
Den Helder, zondag 15 september 2002. In de nacht van zaterdag op zondag, tussen 17.30 en 02.50 uur, werd er ingebroken in een winkel aan het Ravelijncenter te Den Helder. De daders kwamen binnen door een glazen toegangsdeur in de gooien of te slaan. Uit de winkel werden drie DVD-spelers ontvreemd.

Kledingdief aangehouden
Callantsoog, zondag 15 september 2002. Op zondagmorgen omstreeks 03.00 uur werd de politie getipt dat drie personen kleding zouden stelen uit een container aan de Schoolstraat te Callantsoog. Ter plaats werd een 31-jarige man (zonder vaste woon- of verfblijfplaats) aangetroffen met damesschoenen in zijn hand. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De politie heeft met een diensthond de buurt afgezocht, maar heeft daarbij geen verdachte personen meer aangetroffen.

Alcoholcontrole
Den Burg, zondag 15 september 2002. Op zondagmorgen omstreeks 04.30 uur werd een 27-jarige man uit Groningen gecontroleerd op de Pontweg in Den Burg. De automobilist bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 415 ugl. Dat is bijna twee maal het wettelijk toegestane maximum van 220 ugl (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). De man kreeg een proces-verbaal.

Poging tot zware mishandeling
Den Helder, zaterdag 14 september 2002. Op zaterdagavond wilde een 41-jarige man uit den Helder zijn personenauto achteruit de Jonkheer J.van Veenstraat inrijden. Hij kwam vanaf de Waardenburglaan in Den Helder. Toen hij achteruit de van Veenstraat inreed zag hij in de verte twee koplampen aankomen. Aanmerkelijk sneller dan verwacht stond de auto achter hem. De bestuurder van deze auto stond te claxonneren. Het slachtoffer stapte uit om te vragen wat er loos was. Hierop reed de verdachte eerst een stukje achteruit om vervolgens op het slachtoffer in te rijden. Door omhoog tegen de motorkap van de auto aan te springen kon het slachtoffer voorkomen dat hij werd aangereden. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. De politie stelt een onderzoek in.

WESTFRIESLAND

Diefstal auto
Hoorn, vrijdag 13 september 2002. Op vrijdagmiddag werd omstreeks 16.15 uur de diefstal ontdekt van een personenauto op de Kernweg te Hoorn. Het ging om een zwarte Volvo V40 met kenteken XS-JD-31. De auto stond geparkeerd op een parkeerplaats.

Aanrijding met letsel

- Blokker, vrijdag 13september 2002. Op vrijdagavond omstreeks 21.45 uur raakte de passagier (persoonsgegevens niet bekend) van een bromfiets gewond bij een aanrijding op de Westerblokker te Blokker. Het slachtoffer zat achterop bij een17-jarige jongen uit Oosterblokker. De chauffeur had een langs de rijbaan geparkeerd staande auto niet gezien en reed hier tegenaan. De passagier van de bromfiets liep mogelijk een bekkenfractuur op en moest per ambulance worden overgebracht naar het Westfries Gasthuis te Hoorn. Technisch onderzoek aan de bromfiets wees uit dat deze opgevoerd was en dat de achterrem niet goed functioneerde.. Ook bleek de bromfiets over slecht voorlicht te beschikken.

- Blokker, zaterdag 14 september 2002. Op zaterdagmorgen omstreeks 02.45 uur raakte een 30-jarige man uit Westwoud gewond bij een aanrijding op de Westerblokker in Blokker. De man fietste over de Westerblokker (komende vanuit de richting Bouwsteen, gaande in de richting van de Oostergouw). Doordat de fietser een geparkeerd staande auto te laat zag, reed hij hier tegenaan. De fietser kwam op de motorkap van de auto terecht en sloeg met zijn hoofd door het voorruit. Het slachtoffer raakte hierbij gewond en moest voor behandeling worden overgebracht naar het Westfries Gasthuis te Hoorn.

Mishandeling
Hoorn, vrijdag 13 september 2002. Op vrijdagavond, omstreeks 22.30 uur werd een 26-jarige man uit Gorinchem mishandeld op de Weel in Hoorn. De man reed daar op een fiets en passeerde een groepje van ongeveer zes jongeren. In het voorbijgaan werd hij uitgescholden. Toen hij terugreed naar het groepje werd de man van zijn fiets getrokken, geschopt en geslagen. Hierbij raakte hij zijn GSM-telefoon kwijt.

Alcoholcontrole

- Hoorn, zaterdag 14 september 2002. Op zaterdagmorgen omstreeks 05.25 uur werd een 28-jarige man uit Hoorn op de Oostergouw in zijn woonplaats als bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Hij bleek alcohol te hebben gebruikt. De man blies 445 ugl. Dat is twee maal het wettelijk toegestane maximum van 220 ugl (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). De man kreeg proces-verbaal. Omdat hij al eerder een bekeuring wegens het rijden onder invloed van alcohol had gehad, werd ook zijn rijbewijs ingevorderd.
- Enkhuizen, zondag 15 september 2002. Op zondagmorgen omstreeks 02.15 uur werd een 29-jarige in Zwaagdijk verblijvende man op de Flevolaan te Zwaagdijk aangehouden omdat hij onder invloed op een bromfiets had gereden. De man was opgevallen omdat hij heftig slingerde en geen helm droeg. Hij wilde niet stoppen voor de politie en toen deze hem nagenoeg klem had gereden gooide de verdachte zijn brommer in de kant en probeerde er vandoor te gaan. De politie kreeg hem te pakken en de man bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies maar liefst 1010 ugl. Dat is ruim viereneenhalf keer het wettelijk maximum. De man kreeg een proces-verbaal. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Inbraak woning
Wervershoof, zaterdag 14 september 2002. In de nacht van vrijdag op zaterdag, tussen 23.30 en 06.45 uur werd er ingebroken in een woning aan de Schenkeldijk te Wervershoof. De daders kwamen het pand binnen door een raam te openen door een gaatje in het kozijn te boren. Uit de woning werden contactsleutels ontvreemd van twee personenauto die op het oprijpad geparkeerd stonden. Het ging om een zwarte BMW, 3ER reihe 320D met kenteken 92-JR-KH en een zwarte Volkswagen golf CL44 met kenteken RV-NZ-82. Verder werden onder anderen twee GSM's en een laptop ontvreemd.

Bromfiets uitgebrand
Hoorn, zaterdag 14 september 2002. Tussen vrijdag 15:00 uur en zaterdag 06:00 uur brandde op de Noorderveemarkt te Hoorn een bromfiets uit. De 29-jarige uit Grootebroek afkomstige eigenaar had de bromfiets op vrijdagmiddag op de Noorderveemarkt geparkeerd. Toen hij zaterdagmorgen weer op de plaats terugkeerde vond hij alleen nog enkele verbrandde resten. De bromfiets had een waarde van ongeveer drieduizend euro.

Openbare dronkenschap
Blokker, zondag 15 september 2002. Op zondagmorgen omstreeks 02.20 uur heeft de politie een 18-jarige jongen uit Blokker aangehouden wegens openbare dronkenschap. De jongen was al geruime tijd hinderlijk aanwezig bij een café aan de Westerblokker te Blokker. Had was betrokken bij diverse kleine schermutselingen rondom de kermis.

Vernieling
Medemblik, zondag 15 september 2002. Op zondagmorgen omstreeks 05.40 uur konden in Medemblik vier jongeren worden aangehouden in verfband met vernielingen. Het ging om vier jongens in de leeftijd van 17 tot en met 19 jaar en afkomstig uit Hoorn, Zwaag en Medemblik. De jongens worden er van verdacht dat zij vernielingen hebben aangericht aan straatmeubilair en enkele lijnbussen, welke geparkeerd stonden langs de Nijverheidsweg in Medemblik. In enkele bussen bleek de brandblusser te zijn leeggespoten, terwijl ook spiegels werden omgebogen.