Ingezonden persbericht


Venturemedia telde in augustus 2002 1,05 miljoen euro venture capital investeringen in Nederland. Dat is een daling met bijna ruim een half miljoen euro ten opzichte van de 2,95 miljoen euro die in juli 2002 werd geteld. Het getelde bedrag vormt het voorlopige dieptepunt sinds Venturemedia begon met tellingen in januari 2001. In dezelfde maand vorig jaar, in augustus 2001, werd voor 16,5 miljoen euro aan investeringen geteld.

Wat aantallen investeringen betreft was augustus 2002 met acht financieringen een gemiddelde maand. In juli 2002 vonden ook acht investeringen plaats. Een jaar eerder, in augustus 2001, ging het om negen financieringsronden.

In augustus 2002 werden de volgende financieringen van Nederlandse bedrijven bekend gemaakt: Mapper Litography, Telemetronics Biometrie, Trimergo International, SPS, PAM, KvL, a-Boca, Machnet Holding en Futurumshop. Als de hoogte van de financiering van Mapper Lithography bekend was gemaakt, was het bedrag uiteraard hoger uitgevallen. Maar in de telling kunnen nu eenmaal geen onbekende bedragen worden meegenomen.


***

Venturemedia heeft als een van de eerste websites in Nederland gekozen voor het betaalsysteem Firstgate. Firstgate is het veilige en probleemloze systeem voor het overmaken van microbetalingen op internet. Dit innovatie systeem stelt aanbieders van online content in staat hun aanbod op internet verder te ontwikkelen.

Meer over de financieringsronden van vorige maand. Bedrijven, investeerders en bedragen. ¬ 0,50. 3a1d3.gif


*** ***

Ander nieuws:

Private moon venture given U.S. clearance

NotTheFly trekt kapitaal aan (Primeur)

LSP participates in ¬ 46 million financing of KuDOS Pharmaceuticals

http://www.venturemedia.netfirms.com/


*** ***


*** Bestel de nieuwste editie van de *** Venture Capital Gids
Meer informatie over de Venture Capital Gids (ed. voorjaar 2002) vindt u hier. U kunt hier bestellen. Kosten: ¬ 15,90. Bij abonnement: ¬ 13,90.

Highlights venture capital activiteit augustus 2002

De meest opvallende gebeurtenis van de maand augustus 2002 was de bekendmaking activiteit van zes investeringen van Technostarters Fonds Noordoost Nederland. Deze regionale investeerder, die als aandeelhouders onder meer ABN Amro, de NOM en NIB Capital heeft, liet sinds de metingen van Venturemedia in januari 2001 begonnen, niets van zich horen. TNN maakte in augustus de investeringen bekend in Telemetronics Biometrie, Trimergo International, SPS, PAM, KvL en a-Boca.

Volgens directeur Beets hebben de financieringen verspreid plaats gevonden over de periode eind 2001 t/met medio 2002. Beets verwacht dat TNN voor het eind van het jaar opnieuw zal investeren, omdat de kwaliteit van de business plannen aanzienlijk is gestegen.

Zie verder de berichtgeving op Venturemedia.

30 winstgevende internetbedrijven!

Sinds het klappen van de internetzeepbel is veel nagekaart over de oorzaken en werd vooruitgelopen op het moment dat internetbedrijven weer positief in de belangstelling zouden staan. Nog steeds gaan internetbedrijven failliet en nog steeds is het sentiment slecht. Maar ondertussen worden steeds meer internetbedrijven winstgevend. Venturemedia onderhoudt een overzicht van winstgevende internetbedrijven. De teller staat inmiddels op 30. Het werkelijke aantal is wellicht al hoger, omdat venture capital maatschappijen slechts mondjesmaat financiering verstrekken en de ondernemingen uit hun cash flow moeten overleven. Volgens diverse tellingen kent Nederland in totaal enkele honderden internetbedrijven.


***

Bent u ondernemer op zoek naar kapitaal?

Venturemedia heeft voor u Shortlist ontwikkeld, een adviesproduct dat tegen vooraf bepaalde kosten een duidelijk resultaat oplevert.

Meer informatie? Klik hier


***

Analyse

De venture capital activiteiten in augustus waren exemplarisch voor drie trends die het afgelopen half jaar te zien waren. Allereerst is het aantal financieringen hersteld van het dieptepunt in het voorjaar toen per maand slechts drie of vier investeringen geteld werden. Daarnaast betroffen opnieuw alle investeringen expansiefinanciering of early stage kapitaal. Reddingsoperaties komen niet meer voor. Ten derde vertoont de hoogte van de bedragen nog steeds een gestage daling. Die tendens wordt in de hand gewerkt doordat de tientallen venture capital ondernemingen die speciaal voor ICT-bedrijven zijn opgericht, het laten afweten en het meeste kapitaal komt van meestal kleine financiers die indirect voor economisch stimuleringsbeleid zijn opgericht. Die kunnen nu voor weinig geld investeren in kwalitatief goede bedrijfsplannen.


****

Bezoek AME Research, de beste bron voor ICT research in Nederland.


****


*** Ondernemersboeken ***

Ga naar de Venturemedia boekenwinkel (thema's: venture capital en ondernemen). Naast de Venture Capital Gids kunt u hier de volgende titels bestellen:

Beyond the Hype Roel Pieper, Vincent Kouwenhoven, Siete Hamminga uitgeverij Van Haren Publishing.

Gids Startkapitaal Nils de Witte en Marten Dijkstra uitgave van Nebib.


*** ***

Recent venture capital nieuws

Investeringenarchief

Als u van deze email lijst verwijderd wilt worden, druk op beantwoorden en

type "Verwijder" in bij Onderwerp.

Venturemedia

071 5894000