Strikt embargo geschonden in nieuwsgroep

Nieuws prinsjesdag al op internet

15 september 2002 update 19:00 uur - Nieuws van Prinsjesdag is vroegtijdig uitgelekt op internet. De RVD twijfelt daarom of morgen nog wel de Troonrede vooraf aan de pers wordt verstrekt.

Het Utrechts Nieuwsblad ontdekte zaterdagnacht dat het strikte embargo voor Nederlandse media is ontdoken in de nieuwsgroep nl.media.krant. Volgens het ANP blijft het embargo gewoon gehandhaafd. Het Genootschap van Hoofdredacteuren roept media op niet voortijdig te publiceren.

De tekst staat in het gratis WebNews, (nieuwe gebruikers moeten eerst een wachtwoord verzinnen om binnen te komen). De informatie is volgens Tonie.net niet in de nieuwsgroepenlezer van Google te vinden omdat de auteur een speciaal commando heeft gebruikt waardoor Google het bericht niet archiveert. Inmiddels is de informatie gekopieerd naar allerlei websites, waaronder een homepage bij Home.nl.

Het ANP gaat maatregelen nemen tegen het lek. Voelspriet ontdekte dat de persoon in kwestie veel in het werk heeft gesteld om anoniem te blijven. Zijn bericht is verstuurd via een anonieme proxyserver in Australië en ook het e-mailadres blijkt niet traceerbaar (want afkomstig van een Hotmail-achtige dienst Iscooler.com)

Sinds zaterdagmiddag 14.16 uur staat in de nieuwsgroep een groot deel van de nieuwsproductie van persbureau ANP voor aanstaande dinsdag. De artikelen zijn aan media verspreid onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat niemand ze eerder dan dinsdag 15.15 uur bekend maakt.

De verzender van de het nieuws is een man die zich NH2BA noemt en volgens het Utrechts Nieuwsblad zegt dat hij uit Australië komt. Hij geeft een uitgebreide toelichting op zijn actie:

,,Je mag onderstaande berichten alleen lezen als je je niet aangesproken voelt met 'Mededeling voor de redacties '. Ik ben ook geen redactie, dus de mededeling geldt niet voor mij. Ik ben wel iemand die is voor: vrij toegankelijk nieuws voor iedereen op Internet (zonder allerlei afschermingen met wachtwoorden etc. en direct na bekendmaking beschikbaar). Dus gratis alle berichten van alle persbureaus die afgeschermde gedeelten hebben (zoals onderstaande, maar ook alle buitenlandse) kunnen lezen en alle online kranten gratis en kunnen lezen.''

Per ministerie worden allerlei nieuwtjes gemeld. Zo kost het onderzoek naar de beveiliging van Pim Fortuyn de overheid 2 miljoen euro. Dit blijkt uit de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.