Korps: Friesland, plaats: Friesland 16-09-2002
Politieberichten van 15/9 13.00 uur t/m 16/9 07.00 uur

Balk: diefstal uit recreatiewoning
In de nacht van zaterdag op zondag is ingeslopen in een recreatiewoning aan de Markant. Men kwam binnen via de niet afgesloten voordeur. Vanuit de woning werden een laptop en een agenda weggenomen. Een 59-jarige man uit Bennekom deed aangifte.

Noordwolde: aanrijding met letsel
Zondagochtend omstreeks 11.40 uur reed een 24-jarige man uit Noordwolde met zijn personenauto tegen een boom aan de Oostvierderparten en raakte zwaar gewond. De man reed in westelijke richting en is vermoedelijk aan de linkerzijde in de berm gekomen. Daarna heeft hij tegengestuurd, kwam in de rechterberm, stuurde opnieuw tegen en botste tegen een boom aan de linkerzijde. Hierdoor draaide de auto een halve slag en kwam tot stilstand tegen een andere boom. De bestuurder raakte zeer zwaar gewond. Door de brandweer is hij uit de auto geknipt. De traumahelikopter kwam ter plaatse en heeft het slachtoffer naar het ziekenhuis in Groningen gebracht.

Noordwolde: aanrijding met letsel
Zondagmiddag omstreeks 12.45 uur vond een eenzijdig ongeval plaats op de Oldeberkoperweg, waarbij een 33-jarige motorrijdster uit Leeuwarden gewond raakte. De vrouw reed richting Noordwolde en kon in een bocht haar motor niet meer onder controle houden. Ze kwam in de berm, raakte een lantaarnpaal, schampte een boom en kwam ten val. Ze is met beenletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Sneek: inbraak school
Tussen vrijdagmiddag en zondagmiddag is ingebroken in een school aan de Molenkrite. Men kwam binnen door een raam open te breken. Er werden twee computers gestolen, die op het schoolplein zijn achtergebleven. Mogelijk zijn de daders gestoord tijdens de inbraak. Een 49-jarige man uit Sneek deed namens de school aangifte.

Harlingen: vechtpartij
Zondagmiddag omstreeks 16.35 uur vond een vechtpartij plaats op de Koningin Emmastraat tussen een 35-jarige Harlinger en een 35-jarige inwoner van Breda. Na een woordenwisseling pakte de man uit Breda een zwaard uit zijn auto en sloeg hiermee de ander op het hoofd. Hierna onstond een worsteling, waarbij de nodige klappen vielen. Ook zou zich nog een derde met de vechtpartij hebben bemoeid. De aanleiding voor de ruzie was van relationele aard.
De man uit Breda werd door de politie aangehouden op verdenking van mishandeling en evenals zijn auto meegenomen naar het bureau voor verhoor. In de auto werd het zwaard aangetroffen. Korte tijd later werd gezien dat de Harlinger drie banden lek stak van deze auto. Ook hij werd aangehouden en verhoord. De man uit Breda is in verzekering gesteld en zit nog vast. Het onderzoek wordt vandaag voortgezet. De Harlinger raakte licht gewond.

Kornwerderzand: aanrijding met letsel
Zondagavond omstreeks 18.40 vond een kop-staart aanrijding plaats op de rijksweg A7, vlak voor de sluizen. Een 40-jarige autobestuurder uit Leidschendam had te laat in de gaten dat de auto voor hem afremde. Hij botste achterop deze auto, bestuurd door een 21-jarige man uit Zwaagwesteinde. Deze auto gleed op zijn beurt door tegen een andere personenauto, bestuurd door een 20-jarige man uit Bakhuizen. Door de klap raakte twee inzittende van de middelste auto, een 20-jarige en een 16-jarige vrouw uit Zwaagwesteinde, gewond. Ze zij met nekklachten naar het ziekenhuis in Sneek gebracht. Ook een inzittende (geen personalia bekend) van de auto van de man uit Leidschendam had nekklachten. Zij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De auto uit Bakhuizen leek er zonder schade af te komen; de andere twee zijn afgesleept.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Zondagavond omstreeks 18.25 uur vond op een voetgangersoversteekplaats (zebra) op de Groningerstraatweg een aanrijding plaats tussentwee voetgangers en een brommobiel. Een 88-jarige vrouw uit Leeuwarden en haar 65-jarige zoon, eveneens uit Leeuwarden, staken ter hoogte van de Goudsbloemstraat de weg over. Op het zebrapad werden ze voor ze er erg in hadden aangereden door een brommobiel bestuurd door een 88-jarige man uit Leeuwarden. Beide voetgangers zijn met arm en schouderletsel overgebracht naar het MCL-zuid. Naar de rijvaardigheid van de bestuurder van de brommobiel wordt een nader onderzoek ingesteld.

Leeuwarden: brandstichting
Zondagmiddag is brand gesticht in de woning van een 31-jarige vrouw aan de Valeriusstraat. De vrouw had om 15.00 uur de woning verlaten. Toen zij s avonds thuis kwam bemerkte ze dat er brand was geweest. De gehele slaapkamer was uitgebrand, waardoor de gehele woning onbruikbaar was. De brand is vermoedelijk uit zich zelf uitgegaan. Het gaat vrijwel zeker om brandstichting. Ook waren er vernielingen gepleegd. De dader is vermoedelijk binnengekomen via het balkon. De bewoonster heeft aangifte gedaan. De politie verwacht op korte termijn een verdachte te kunnen aanhouden.

Sneek-Reard: gevaarlijk verkeersgedrag
Na een melding over asociaal rijgedrag van een groep motorrijders tussen Woudsend en Hommerts heeft de politie zondagmiddag, rond 17.45 uur, een onderzoek ingesteld. De groep werd getraceerd op de Stadsrondweg in Sneek. Daar werd geconstateerd dat vier bestuurders door rood licht reden. Daarna werden diverse verdrijvingsvlakken en doorgetrokken strepen genegeerd. Aanvankelijk was het in verband met drukte op de weg niet mogelijk de bestuurders te laten stoppen en te controleren. Op de Snitserdyk tussen Raerd en Dearsum klokten drie motorrijders een gemiddelde snelheid van 155 km/h. Hier is slechts 80 km/h toegestaan. Twee wisten de dans te ontspringen, maar het lukte om de achterste motorrijder een stopteken te geven. Hij draaide echter via de berm de mnotor en ging er met hoge snelheid vandoor. Uiteindelijk kon hij op het fietspad nabij de kruising Wirdum op de A32 worden klemgereden. Tegen de bestuurder, een 55-jarige man uit Warten, wordt voor diverse overtreding proces-verbaal opgemaakt. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.
Van enkele andere motorrijders werd het kenteken genoteerd. Zij zullen krijgen bericht thuis.

Drachten: rijden onder invloed
Zondagavond omstreeks 21.45 uur werd een 50-jarige vrouw uit Drachten op de Noorderdwarsvaart gecontroleerd. Ze viel op omdat ze al slingerend met haar auto reed. Zij bleek onder invloed van alcohol. Aan het bureau blies ze 685 ug/l. Ze kreeg een rijverbod van 8 uur, haar rijbewijs werd ingevorderd en er wordt proces-verbaal tegen haar opgemaakt.

Koudum: rijden onder invloed
Afgelopen nacht omstreeks 00.10 uur werd op de Tjalke van der Walstraat een 18-jarige bromfietsbestuurder uit Koudum gecontroleerd. Hij bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 345 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 2 uur en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Afgelopen nacht omstreeks 03.40 uur werd een 41-jarige inwoner van Leeuwarden gecontroleerd op het Zuidvliet. Hij bleek zijn auto te besturen onder invloed. Aan het bureau blies hij 565 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 6 uur en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Afgelopen nacht omstreeks 02.40 uur viel de bestuurder van een personenauto op, omdat hij op de Voorstreek tegen het verkeer in reed. Bij controle bleek hij, een man van 56 jaar uit Leeuwarden, te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 685 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 8 uur, zijn rijbewijs werd ingevorderd en er wordt proces-verbaal tegen haar opgemaakt.

Bureau Communicatie: 058 880 8272