Ingezonden persbericht


Bezuinigingen op ICT nog geen effect

Bedrijven massaal over budget ondanks inruilactie ICT ers

MAARSSEN 16 september 2002 ---- Vandaag maakt Ernst & Young de resultaten bekend van de nieuwe (vijfde) ICT Barometer. De resultaten van dit onder bijna 600 Nederlandse directeuren, managers en ICT-professionals gehouden tweemaandelijkse onderzoek laten zien dat grootschalige bezuinigingen op ICT voorlopig nog niet het gewenste effect lijken te hebben. Ook laten de resultaten zien dat de ICT budgetten die voor dit jaar gereserveerd waren, weer overschreden zullen worden. De negatieve invloed die bezuinigingen hebben op kwaliteit en efficiency van het werk doen bovendien positieve effecten van die maatregelen veelal teniet.

De belangrijkste conclusies van deze meting zijn:


· Overheid en MKB blijven vaker gespaard van bezuinigingen;

· ICT ers op de pijnbank;


· ICT-beleid beter geëvalueerd ten behoeve van kostenbesparing;

· Bedrijven bezuinigen op de verkeerde dingen;

· Bezuinigingen leveren nog niet gewenste effect op;

· Bedrijven massaal over ICT-budget.

Overheid en MKB blijven vaker gespaard van bezuinigingen

60% van de bedrijven heeft in de afgelopen 12 maanden kostenbesparende maatregelen genomen. Dit gebeurt met name in de sector productie/industrie (69%) en de overheid/not-for-profit bezuinigt het minst (49%). Bedrijven met meer dan 500 medewerkers worden vaker (69%) geconfronteerd met bezuinigingen. In de kleine bedrijven tot 20 werknemers wordt men in slechts 46% getroffen.

ICT ers op de pijnbank

ICT ers in alle sectoren worden geconfronteerd met bezuinigingen die hen persoonlijk raken zoals minder budget voor externe activiteiten, zoals teamuitjes en congresbezoek (36%), minder budget voor opleidingen (26%) en voor extraatjes met klanten (27%), het verplicht opnemen van vakantiedagen (11%) en minder gunstige autolease regelingen (10%).

Dienstensector bevriest salarissen

In bijna een kwart van de bedrijven in de dienstensector is het bevriezen van de salarissen een van de kostenbesparende maatregelen waardoor met name ICT managers en professionals worden getroffen. Bij de overheid/not-for-profit ziet men slechts in 1% van de gevallen de salarissen bevroren worden.

Begrip

De helft van de respondenten die getroffen worden door bezuinigingen heeft enigszins begrip en 40% heeft alle begrip voor deze maatregelen. In deze laatste groep zijn de managers met 60% het sterkst vertegenwoordigd, zoals te verwachten gezien hun rol in het proces.

Het minst begripvol zijn medewerkers van bedrijven vanaf 100 medewerkers en in de sector overheid/not-for profit. Jacob Verschuur, directeur bij Ernst & Young: Je kunt je afvragen of ICT ers bij de overheid zich de ernst van de huidige economische situatie wel realiseren.

ICT-beleid beter geëvalueerd ten behoeve van kostenbesparing

Om de kosten van ICT te drukken wordt er op de eerste plaats meer geëvalueerd met betrekking tot investeringen (39%), de eigen ICT-afdeling (28%) en de ICT-leveranciers (23%).

Externen de deur uit

De meting laat zien dat er steeds minder ICT ers van buitenaf ingehuurd worden. Het aandeel externe ICT ers in het hele ICT-team is gemiddeld 20%, terwijl dat in de afgelopen drie jaar gemiddeld 27% is geweest. Het werk van externe ICT ers wordt steeds meer opgepakt door de interne ICT-afdeling. Er is een grote inruilactie van ICT ers aan de gang en alleen de overheid lijkt nog wat plaats te hebben voor externe ICT ers , aldus Jacob Verschuur.

Geen nieuwe hardware

Opvallend in deze meting is ook dat het aantal respondenten dat verwacht in de komende twee maanden een nieuwe PC of laptop te ontvangen beduidend lager is dan in alle vorige metingen (16% in tegenstelling tot 28% in de februari-meting).

Kwaliteit = prioriteit

Opvallend genoeg is voor slechts 17% kostenreductie ten aanzien van ICT prioritair. 26% van de respondenten geeft daarentegen aan dat kwaliteit ten aanzien van ICT de hoogste prioriteit heeft. Voor 35% van de ondervraagden zijn beide even belangrijk.

Bedrijven bezuinigen op verkeerde dingen

Onder de managers en professionals heerst scepsis ten aanzien van de zaken waarop momenteel bezuinigd wordt. Slechts een kwart is het eens met de stelling dat er op de juiste zaken wordt bezuinigd. De overheid is hierin oververtegenwoordigd: 63% vindt dat er op de verkeerde zaken wordt bezuinigd. Een derde van de ondervraagden, met name professionals, vindt dat er te veel op kleine zaken en te weinig op grote bedrijfskritische zaken wordt bespaard.

Bezuinigingen leveren nog niet het gewenste effect op

Ruim een derde van de ondervraagden kan niet inschatten of de bezuinigingsmaatregelen ook daadwerkelijk effect hebben. Tevens geeft 29% aan dat de effecten nog niet zichtbaar zijn. 20% van de ondervraagden geeft aan dat de maatregelen tot nu toe weinig of geen effect hebben gehad.

Aanzienlijk productiviteitsverlies door bezuinigingen

Voor een kwart van de werknemers hebben de bezuinigingsmaatregelen nadelige gevolgen voor effectiviteit en/of efficiency van het werk. Als bezuinigingen ten koste gaan van de productiviteit werken ze averechts en boeren bedrijven achteruit. Dat kan niet de bedoeling zijn. , aldus Jacob Verschuur.

Bedrijven massaal over ICT-budget

Ondanks de bezuinigingsmaatregelen gaan bedrijven ook dit jaar over het algemeen weer meer uitgeven aan ICT dan ze in het budget voor 2002 van plan waren. Ruim een kwart van de respondenten verwacht in 2002 hogere ICT uitgaven dan waarvoor gebudgetteerd was. Managers lijken in dit opzicht voorzichtiger: 29% van hen verwacht minder uit te geven dan gebudgetteerd, terwijl dat maar door 15% van de professionals verwacht wordt. Jacob Verschuur: ICT-kosten en budgetten blijken niet goed te managen. ICT overkomt je blijkbaar.

Over de Ernst & Young ICT Barometer

De Ernst & Young ICT Barometer is een onderzoek van de marktgroep Technology, Communications & Entertainment/TCE, dat iedere twee maanden wordt uitgevoerd. Dit unieke onderzoek wordt gehouden naast het jaarlijkse onderzoek Trends in ICT. Het houdt continu de vinger aan de ICT-pols van het Nederlandse bedrijfsleven, de overheid en de not-for-profit sector. De metingen worden gedaan onder een groep van bijna 600 directeuren, managers en ICT-professionals. Het onderzoek bestaat uit een vaste set, terugkerende vragen en uit actuele vragen. Kijk voor meer informatie over de ICT Barometer op www.trends-in-ict.nl

De marktgroep Technology, Communications & Entertainment/TCE werkt in de technologie en IT- sector, de telecom industrie, uitgeverijen en hun media en de entertainment industrie. Als vertrouwd zakelijk adviseur helpen wij u bij het realiseren van groei, bij het managen van risico's en bij het verbeteren van uw financiële performance.



Ingezonden persbericht