Digitale Gemeente Houten

Zandbergen beschuldigt CU en eigen CDA van kiezersbedrog.

maandag 16 september 2002 - Bron: Redactie SDGH

CDA-Raadslid Gerard Zandbergen is teleurgesteld in de Christenunie en zijn eigen partij het CDA. De partijen waren voor de verkiezingen tegen de komst van een recreatieplas in Tull en 't Waal. ,,Nu na de verkiezingen doet zich de gelegenheid voor dat de partijen die voor de verkiezingen een duidelijk NEE hebben laten horen, samen 13 van de 25 zetels bezitten en dit hele project kunnen afblazen'', zegt Zandbergen. ,,Het CDA heeft valse beloftes gedaan om te voorkomen dat veel CDA-stemmen naar de heer Van Leeuwen (SGP) zouden gaan. Wat bezielt het CDA?''

Zandbergen schreef een open brief die we hier plaatsen:

Open brief aan de fractie van de Christen Unie te Houten.

Houten, 12 september 2002.

Geachte heer Voorberg,

Met verbazing en ontstemming heb ik gisteravond in de commissie Ruimtelijke Ordening kennis genomen van het standpunt van uw fractie inzake de ontzanding en de aanleg van de recreatieplas aan de voet van de Lekdijk bij Tull en t Waal. Uw woordvoerder wil gewoon hiermee verder gaan, terwijl u in de raadsvergadering van 5 februari 2002, kort voor de gemeenteraadsverkiezingen, zich vierkant verzet heeft tegen de aanleg van deze plas. Evenals trouwens het CDA, GL en de SGP.

Een milieu- en een veiligheidsrapportage hoefden voor u ook niet meer. Via een amendement van Houtens Belang waren deze elementen in het desbetreffend raadsbesluit gekomen, welk besluit door u en de andere genoemde partijen op 5 februari werd afgewezen. De meerderheid was evenwel voor, maar deze meerderheid is na de raadsverkiezing van 6 maart een minderheid geworden.

De verkiezingen hebben dus toch nog wel enige zin gehad. Het CDA, de CU, GL en de SGP zijn samen thans goed voor 13 van de 25 raadszetels in Houten. Het moment dus om terstond en definitief te stoppen met deze 25 tot 30 meter diepe ontzanding. Dit beroep doe ik trouwens ook op mijn eigen CDA-fractie. De CDA-woordvoerder, de heer Uytewaal, nota bene zelf afkomstig uit het buitengebied, was gisteravond onduidelijk. Hij gaf wel aan moeite te hebben met genoemde diepte, maar de procedures kunnen gewoon voortgezet worden. U begrijpt dat ik het daar absoluut niet mee eens ben. De fractie weet dat. De heer Uytewaal heeft verzuimd dit in de commissie te melden.

Ook het CDA en de CU hebben in het kader van de raadsverkiezingen van 6 maart dit jaar de burgers van Houten gemeld wat hun visie is omtrent het buitengebied. Volgens uw partij moest het buitengebied zelfs helemaal op slot. De aanleg van een recreatieplas paste daarin zeker niet, conform uw standpunt in de raadsvergadering van 5 februari 2002. Wat heeft u toch nu van mening doen veranderen? Omdat u collegepartij bent geworden? Hoe verklaart u deze ommezwaai naar de kiezer?

Ook het CDA heeft in de verkiezingstijd geen mogelijkheid onbenut gelaten om zich tegen deze ontzanding te keren. En terecht. Het waarschuwend rapport van Arcadis sprak immers duidelijke taal. De stabiliteit van de Lekdijk komt in gevaar en bovendien is deze dijk op die plek niet bijster sterk. In Tull en t Waal weet men dat. Er heerst daar grote zorg. Vooral ook in het licht van de gebeurtenissen van de afgelopen weken elders in Europa. En niet te vergeten die van 1995 en 1996. Keer op keer komen de mensen uit Tull en t Waal hun zorg uitspreken. Zo ook gisteravond.

Graag had ik gezien dat de CU, maar ook het CDA, gisteravond een duidelijk NEE hadden laten horen tegen deze plas. GL en de SGP deden dat wel. Hulde. Met hun samen heeft u met het CDA de sleutel in handen om definitief dit project te stoppen. In de komende raadsvergadering van 1 oktober kan dit nog. Met deze publieke oproep probeer ik tevens de achterban van uw partij en die van het CDA te bereiken.

Tenslotte meld ik u dat ik geen enkel bezwaar heb tegen een recreatieplas in het buitengebied. Voor het verstedelijkt Houten betekent dat immers een fraaie voorziening. Evenwel niet eentje van deze omvang, met deze diepte en op die locatie. Maar bovenal gaat het mij in dit dossier om het nakomen van de belofte die door uw partij en het CDA aan de kiezer is gedaan. Daar dienen wij ons aan te houden. Dat doen GL en de SGP ook.

Met vriendelijke groet,
Gerard Zandbergen, CDA-raadslid.
afschrift t.b.v. de heer Blume, CDA-fractievoorzitter.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2002 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).