Persbericht Trimbos-instituut

Tijdig ingrijpen bij depressie voorkomt chroniciteit

Utrecht, 16 september 2002. De duur van een depressie blijkt sterk te variëren. De helft van de mensen met een depressie is na drie maanden weer hersteld. Maar als de depressie langer duurt dan drie maanden, dreigt chroniciteit. Bij eenvijfde is de depressie na twee jaar nog steeds niet over. Als behandeling nodig is, dan moet die snel worden ingezet. Elke vertraging vergroot de kans op het chronisch worden van de depressie. Ziektekenmerken zoals de ernst van de depressie en de duur van de vorige episoden zijn voorspellers voor een langere duur. Ook een (chronische) lichamelijke ziekte en gebrek aan sociale steun verlengen de depressie.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek Chronic depression. Determinants and consequences of chronic major depression in the general population. Het onderzoek werd uitgevoerd door Jan Spijker, psychiater bij de Gelderse Roos, instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Arnhem en wetenschappelijk onderzoeker bij het Trimbos-instituut in Utrecht. Het onderzoek maakt deel uit van NEMESIS (Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study), een grootschalig onderzoek naar de psychische gesteldheid van de Nederlandse bevolking, uitgevoerd door het Trimbos-instituut onder ruim zevenduizend volwassenen.

Wereldwijd blijkt depressie een van de meest voorkomende psychische aandoeningen te zijn. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO neemt depressie, gemeten naar ziektelast, de derde plaats in. Uit onderzoek van NEMESIS blijkt dat in Nederland bijna driehonderd- duizend volwassenen jaarlijks voor het eerst in hun leven met een depressie worden geconfronteerd. Bij elkaar hebben ongeveer 620.000 mensen van tussen de 18 en 65 jaar last van een depressie.

Het onderzoek van Jan Spijker toont aan dat mensen met een depressie slechter functioneren in hun sociale activiteiten en werk. Maar een langere duur van de depressie leidt niet tot een verdere achteruitgang in hun functioneren. Het zijn eerder de ernst van de depressie en bijkomende psychiatrische problemen die tot een slechter functioneren leiden. Mensen die behandeld werden voor depressie bleken ernstiger en langer depressief en hadden meer beperkingen in hun functioneren dan mensen met een depressie die geen professionele zorg kregen. Overigens verbetert het functioneren weer na herstel van de depressie, ook als die lang heeft geduurd.

Vooral de eerstelijnsgezondheidszorg heeft baat bij de conclusies. Huisarten en andere professionals zouden de kenmerken die de duur van de depressie voorspellen kunnen gebruiken om een keuze voor behandeling te maken. Als kan worden ingeschat dat de depressie kort gaat duren, kan worden volstaan met het volgen van de patiënt en is behandeling niet nodig. Als de depressie waarschijnlijk langer gaat duren moet worden gestart met actieve behandeling. En als het risico op een langdurige depressie hoog lijkt moet misschien wel onmiddellijk worden doorverwezen naar de GGZ.


---

_____

Voor nadere informatie: Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11

---