Gemeente Groningen

Persbericht

Begeleid wonen ex-cliënten Ommelanderhuis in Hoekstraat 16-09-2002

In het pand Hoekstraat 38 komen zes appartementen beschikbaar voor ex-cliënten van het Ommelanderhuis. Het gaat om mensen die weer een normaal maatschappelijk bestaan hebben opgebouwd. Het pand krijgt daarmee een woonfunctie. Stichting Huis gaat de nieuwe bewoners begeleiden. Het college van B&W heeft afgelopen dinsdag ingestemd met deze nieuwe invulling van het huis. De bewonersorganisatie A-kwartier en de direct omwonenden zijn inmiddels geïnformeerd over de plannen van de gemeente. Wethouder René Paas (Zorg) verwacht dat over anderhalf jaar, na een verbouwing, de eerste bewoners in het huis terecht kunnen.

Al enige tijd wordt gezocht naar een nieuwe bestemming voor het pand Hoekstraat 38. De gemeente heeft verschillende gebruiksmogelijkheden van het pand onderzocht en beoordeeld. Uiteindelijk is gekozen voor het plan van Stichting Huis.

Plan Stichting Huis
Het Ommelanderhuis verzorgt 24-uursopvang voor daklozen met een psychiatrische indicatie. Stichting Huis is van plan om zes bewoners van het Ommelanderhuis onder te brengen in een appartementencomplex in de Hoekstraat. Onder de huidige bewoners van het Ommelanderhuis zijn namelijk mensen die goed in staat zijn om met adequate begeleiding zelfstandig te wonen. Het Ommelanderhuis kan vervolgens nieuwe cliënten opnemen. De bewoners kunnen in de Hoekstraat zelfstandig wonen en gebruik maken van de voorzieningen van het Ommelander-huis op het gebied van recreatie, alarmering en voeding.

Financiering
Woningbouwvereniging IN koopt het pand van de gemeente en maakt het geschikt voor bewoning. Daarbij houdt IN rekening met de wensen en eisen van bewoners en omwonenden. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld geluidsisolatie en toegankelijkheid. De gemeente trekt eenmalig een bedrag uit van ruim 90.000 voor de verbouwing van het pand.

De toekomst
Het appartementencomplex in de Hoekstraat betekent een eerste experiment in de stad met kleinschalige opvang in de dak- en thuislozenzorg. Het past in het gemeentelijke beleid om in de toekomst meer kleinschalige opvangvoorzieningen te realiseren. Deze vorm van kleinschalige opvang betekent ook een aanzienlijke verlaging van de kostprijs van een opvangbed. De ervaringen kunnen helpen om in de toekomst meer daklozen met een psychiatrische aandoening onderdak te bieden.