Gemeente Waalwijk

Samenvattend verslag van het gesprek gevoerd aan wijktafel

Sprang in het Bondsgebouw op maandag 16 september 2002

Aanwezig

Vertegenwoordigers van de gemeente, politie, Stg. Mozaïek, stadswachten, wijkteam, buurthuis en bewonerscomité. Tevens zijn ca. 15 bewoners aanwezig.

Voorstelronde

De heer Elschot, wijkteamleider, stelt de aanwezigen voor: van de gemeente: de heren Van Steenoven (wethouder), Hendriks (coördinator wijkgericht werken), Brekelmans (welzijn), mevrouw Janssens (notuliste), mevr. V.d. Heijden (Stg. Mozaïek), de heer Van Ravenstein en mevrouw Seghers (politie), de heer Gloudemans (stadswacht).

Mededelingen

Onderwerp

Mededeling/Stand van zaken

Verdeling wijkbudget

Het overzicht hiervan, dat besproken is tijdens de wijkbudgetavond die begin 2002 plaatsvond, staat vermeld op de uitnodiging voor deze avond.

Samenwerking cultuurhistorische waardenkaart

Op verzoek van een bewoner zal deze, zodra een groot deel klaar is, aan de bewoners gepresenteerd worden.

Uitbreiden speelvoorzieningen Achter de Hoven

Er zal rekening gehouden worden met het verzoek om deze voorzieningen niet ten koste van parkeergelegenheid te laten komen.

Sportmobiel in Sprang

Met Sport-Mobiel probeert men kinderen van 12 tot 18 jaar te activeren om te gaan sporten. Er is subsidie verleend om Sport-Mobiel te laten komen. In Sprang-Capelle zal Sport-Mobiel zich richten op de jongere jeugd.

Onderwerp

Mededeling/Stand van zaken

Afspraak

Riolering/herinrichting Molenstraat

De herinrichting, waar al jaren sprake van is, is nog steeds niet ten uitvoer gebracht. Alle aanpassingen/ wijzigingen die in het openbare gebied plaatsvinden moeten in een nieuw systeem verwerkt worden, het IBOR-systeem.

De wethouder zegt toe dat, zodra dit systeem helemaal gevuld is met gegevens, vóór de zomervakantie van 2003 gestart zal worden met de herinrichting; deze straat heeft immers hoge prioriteit. De bewoners zullen tijdig betrokken worden in de plannen hieromtrent. De inrichting tot 30 km-gebied bij de Chinees wordt hier ook in meegenomen.

Hondentoilet J. Boschstraat


* Dit hondentoilet is slecht bereikbaar. Een proef met methoden om de poep door de hondeneigenaar zelf op te laten ruimen is op niets uitgelopen.


* Omdat het hondentoilet in de Burg. Meyerstraat is opgeheven, moet gezocht worden naar een andere lokatie.


* De zijstrook van de Willem Alexanderschool wordt slecht bijgehouden.

* De voorman zal de situatie ter plaatse beoordelen.

* Een alternatief is nu niet voorhanden.


* De gemeente zal met de school bespreken of er mogelijkheden zijn om de zijstrook op een andere wijze in te richten, zodat deze niet meer zo rommelig oogt.

Lift H. Chabotstraat

Deze voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.

Hiervoor is reeds aandacht gevraagd aan Casade Woondiensten, de eigenaar van de lift, zonder resultaat. Het wijkteam zal middels een brief nogmaals aandacht hiervoor vragen.

Begraafplaats Tilburgseweg


* Er zijn klachten over de akoestiek, over vochtplekken en over het ontbreken van een orgel.


* Gevraagd wordt of het goede onderhoud in de toekomst gewaarborgd kan worden.


* Hiernaast zijn er vragen m.b.t. de stijging van de begrafeniskosten v.w.b. openbare begraafplaatsen.


* Bekeken zal worden of er met de beperkte beschikbare middelen nog iets gedaan kan worden. V.w.b. het orgel moet bekeken worden hoe dergelijke zaken elders geregeld zijn. Als men kostendekkend wil werken, is kwaliteit een vereiste.


* Ook hier geldt dat met kostendekkende prijzen kwaliteit voorop moet staan, dus wordt dit gewaarborgd, ook in het achterste gedeelte van de begraafplaats.


* De gemeente wil de prijzen kostendekkend maken; de huidige prijzen liggen ver onder dit niveau, vandaar dat de prijzen de komende jaren fors moeten stijgen om over een aantal jaren kostendekkend te zijn. Achterhaald moet worden wat tot de standaard-uitrusting van een aula behoort. De wethouder zal de bezorgdheid van de bewoners over de forse prijsstijging aan de raad voorleggen.

Voetbalterrein achter Bondsgebouw

Een bewoner wil zich inspannen om een ballenvanger te maken

Dit wordt opgestart. De voetbaldoelen moeten ook vastgezet worden.

Meido ornlaan

Gevraagd wordt om, met het oog op veiligheid, het trottoir verder door te trekken. Ook dient het parkeerprobleem opgelost te worden.

Het idee wordt geopperd om het groenstrookje in de straat, dat nu vaak gebruikt wordt als vuilnisdumpplaats, maar ook als speelhoekje voor de kinderen, in te richten als parkeerruimte. Met de bewoners wordt een afspraak gemaakt om dit te bespreken.

Landgoed Driessen


* Er wordt een toelichting gevraagd m.b.t. de te bouwen sportkantines, de voetbalvelden en het fietspad.


* Wanneer zal de Weg om de Noord ontsloten worden?

* Volgend voorjaar zullen de sportkantines gebouw worden, waarna de accommodatie volgend najaar in gebruik genomen kan worden. Het aangepaste drainagesysteem van de velden voldoet onder normale omstandigheden aan alle eisen en is zodanig, dat de velden eens per zoveel tijd onder water komen te staan. De velden hebben zeker niet blank gestaan. Het is de bedoeling dat water onttrokken zal worden uit de Sprangse sloot.

De lichtmasten langs het fietspad zullen binnenkort geplaatst worden. De slechte aansluiting van het fietspad op de Oudestraat zal bekeken worden.


* De aansluiting van de Weg om de Noord zal gerealiseerd worden zodra er geld gegenereerd is uit Landgoed Driessen en zodra de onderhande-lingen met fa. Bosch rond zijn; dit zal het geval zijn zodra het bestemmings-plan Sprang gewijzigd is. Naar verwachting zal deze procedure in november/december opgestart worden. Deze aansluiting zal resulteren in minder (vracht)verkeer in het lint, mede vanwege het feit dat dit 30 km-zone wordt, wat onaantrekkelijk wordt voor doorgaand verkeer; de beide transportbedrijven die hier huisvesten zullen een ontsluiting krijgen in westelijke richting. Er zal geen overlast zijn van bouwverkeer van Landgoed Driessen door het lint, omdat hierop hoge sancties staan; de Koesteeg zal fungeren als route voor bouwverkeer.

Verkeer door het lint

Bewoners die langs het lint wonen ervaren veel overlast van de grote verkeersstromen door het lint en van te hoge snelheden. Dit zou een vast punt worden op de agenda, maar staat er nu niet op.

In de afgelopen weken zijn regelmatig, tussen 19 en 23 uur, controles uitgevoerd met de lasergun, met als resultaat dat er weinig snelheids-overtreders waren; toch kan geconstateerd worden dat er te hard gereden wordt.

In het centrum van Waalwijk heeft men goede ervaringen met direct contact tussen controleurs en bewoners; deze optie wordt besproken met politie en bewoners die voorstander zijn van controles.

PAUZE

Na de pauze worden de vragenformulieren besproken.

Naam

Vraag

Afspraak

Ton Verhoeven-van der Linden, J. Marisstraat 39, 5161 VR Sprang-Capelle


* Op de fietsverbinding tussen Sprang en Waalwijk (vanaf Gamma tot Burg. v.d. Klokkenlaan) liggen talloze tegels los of omhoog. Dit is gevaarlijk.


* Hiernaast is het vervelend dat fietsers bij de stoplichten Reigerbosweg/ Bachlaan/K. Onnesweg/Mozartlaan twee keer zo lang moeten wachten als automobilisten, m.a.w. de autocyclus is twee keer zo snel als die van fietsers. Kan hier iets aan gedaan worden? Maak het rode fietspad veilig en fietsvriendelijk!


* Dit fietspad wordt bij tijd en wijle kapotgereden door vrachtwagens, helaas! Deze klacht wordt z.s.m. doorgegeven aan de stratenmakers, die e.e.a. zullen herstellen.


* De doorrijsnelheid voor fietsers moet nagekeken worden. Deze vraag zal als brief ingeboekt worden en doorgestuurd naar de betreffende afdeling, die de kwestie verder zal afhandelen.

Buurtbewoners Sprang-Zuid en omgeving

De doorgang Vermeerstraat de vroeger zo genoemde hoofdroute naar de Tilburgseweg wordt steeds meer onbegaanbaar, smaller, hoewel nog veel mensen hiervan gebruik maken. Het is toch nog een openbare doorgang? Is er iets aan te doen om dit te verbeteren?

Op de wegenlegger moet nagegaan worden of dit een openbare weg is. Een oplossing zou gevonden kunnen worden in het aanschrijven van de betreffende boeren om hun afrastering op te schuiven.

Buurtwerk Sprang, m.n. de heren Deekens en Nieberg

Wanneer wordt achterstallig onderhoud aan het Bondsgebouw gepleegd, zoals schilderwerk, aanbouw zaal, berging en reparatie cv-wijziging?

De gemeente beschikt over een systeem waarop vermeld staat welk gebouw wanneer aan de beurt is voor onderhoud. Dit probleem zal aan het cluster gebouwenbeheer doorgegeven worden.

J. Huijsmans, Van Goghstraat 6, 5161 VE Sprang-Capelle


* Bij een flinke regenbui staan de Mesdaglaan, J. Boschstraat en Van Goghstraat blank. Bij een aantal bewoners komt dan ook het water in het toilet en de badkamer omhoog.


* Zou graag onderhoud gepleegd zien aan het fietspad dat de grens met Kaatsheuvel vormt (voor Ben de Graaff).


* De stoeprand nabij het kleine kerkje is erg hoog, vooral voor oude mensen met een rollator, m.n. voor mevr. Timmermans. Op het stuk grond waar een boerderij in de V.d. Duinstraat is afgebroken staat veel onkruid.


* De heer Elschot zal de hoogwatermeldingen in het gemaal nakijken.

* Dit fietspad zal z.s.m. herstraat worden.

* De heer Elschot zal ervoor zorgen dat de trottoirband tegenover V.d. Schans aangepast wordt en dat het onkruid verwijderd wordt.

G. v.d. Velden, t Sprangs Belang, Achter de Hoven 3, 5161 BT Sprang-Capelle


* Kunt u de brandveiligheid van de woningen rondom de Berkhaag en Achter de Hoven garanderen?


* Waarom houdt de brandweer geen oefeningen in Berkhaag? Waar zijn de blusputten op Berkhaag?


* Kunnen obstakels en opslag in brandgangen verwijderd worden?

* Nee, dit kan nooit gegarandeerd worden. Bedrijven moeten voldoen aan bepaalde voorschriften, zij hebben vigerende milieuvergunningen. Op verzoek van de wethouder moet iemand die vermoedt dat er een gevaarlijke situatie bestaat, dit aan hem melden.


* Noot secretariaat: het industrieterrein is voorzien van ondergrondse brandkranen op max. 80 meter onderlinge afstand, zoals gebruikelijk is in Nederland. Gelet op de diameter van de waterleiding voldoet de levering van bluswater aan de minimale norm. Op dit moment wordt de bluswatervoorziening in heel Waalwijk beoordeeld, waarbij ook bekeken wordt of aanvullende voorzieningen noodzakelijk zijn (dit geldt dus ook voor Berkhaag). Het is per definitie niet zo dat voor een bedrijf met meer gevaarlijke stoffen de eis aan de bluswatervoorziening automatisch hoger ligt. Brandkranen worden immers al aangelegd bij het bouwrijp maken, zonder dat men vaak weet welke bedrijven gevestigd gaan worden. De oplossing wordt dan meestal gezocht in aanvullende of zwaardere preventieve eisen.

Oefenen gebeurt vaak bij bedrijven, ook bij bedrijven op Berkhaag, maar dan niet op het hele industrieterrein tegelijk. Indien er bedrijven zijn die graag willen dat daar geoefend wordt, kan dit kenbaar gemaakt worden bij de post Sprang-Capelle.


* Opslag naast bedrijven is niet te voorkomen.
Bestuur t Sprangs Belang


* Is de cultuurhistorische waardenkaart van Sprang, het lint, nu zover klaar dat hij meegenomen kan worden in de procedure van bestemmingsplan Berkhaag?


* Hoe staat het met de cultuurhistorische waarde van de Zuidhollandsedijk, het fietspad?


* Wanneer komt wethouder Van Boxtel in Sprang op een bewonersavond?

* Naar aanleiding van het bezoek van een commissie aan Berkhaag komt het bestemmingsplan in de raad van oktober, conform de visievoorstellen van de raad van februari.


* Zodra er gelden voor beschikbaar gesteld zijn, is de planning om in de loop van 2003 de cultuurhistorische waardenkaart van Sprang gereed te hebben, m.u.v. het buitengebied. Over de Zuidhollandsedijk kan dus nog niets naders verteld worden.


* Hij is zeker genegen om te komen praten over de cultuurhistorische waardenkaart, dit is echter pas zinvol zodra deze gereed is, dus in 2003.

Mevr. C. Spuijbroek, t Sprangs Belang


* Ligt de drempel in de Rembrandtlaan ook verkeerd, zoals in de J. Boschstraat? Deze levert vaak gevaar op voor fietsende kinderen die met het voorwiel net over de drempel gaan als ze moeten wachten.


* Kan er iets gedaan worden aan de rommelige situatie van het pand naast de peuterspeelzaal?


* Op 6 februari 2002 heb ik een brief geschreven met de vraag wanneer de Molenstraat aan bod was voor herinrichting. Behalve een ontvangstbevestiging heb ik daarna niets meer vernomen. Dit is een zeer slechte zaak.


* Ik heb het gevoel dat ik niet serieus genomen wordt als ik het meldpunt bel met een klacht. Ik word kortaf te woord gestaan en krijg nauwelijks de kans om meerdere vragen te stellen.


* De drempel in de Rembrandtlaan is aangepast en ligt nu goed, op de juiste plaats. Er komen geen klachten meer binnen. Deze situatie is, vergeleken met die waar geen controle plaatsvindt, een relatief ongevaarlijke. Andere maatregelen hoeven en kunnen niet getroffen te worden.


* De gemeente heeft al eens een brief in de bus gedaan met het verzoek om orde op zaken te stellen, echter zonder resultaat. Juridisch gezien kan en mag de gemeente niet meer doen dan dat. Alleen uit oogpunt van veiligheid en gezondheid zou ingegrepen kunnen worden, maar dit geldt hier niet.


* Het betreft briefnr. 02/2440. Nagegaan zal worden wie de brief in behandeling heeft, met het verzoek deze zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


* De wethouder is hier zeer verbaasd over, omdat het meldpunt wel degelijk goed functioneert, klachten worden z.s.m. opgelost. Naar aanleiding van dergelijke geluiden moet de wijze van aanname van een klacht een punt van aandacht zijn.


* Naar aanleiding van de discussie rondom het meldpunt komt de vraag naar voren of en zo ja wanneer groepsremplace van de openbare verlichting plaatsvindt. Noot secretariaat: groepsremplace is afhankelijk van het type lamp, d.w.z. het aantal branduren. Zodra een lamp toe zou zijn aan vervanging, vindt dit plaats. Dit varieert van eens per jaar tot eens per aantal jaren. Voor de bewoners is het een aanrader om eens per jaar naar de open dag van de gemeentewerf te gaan.

Bewoner Achter de Hoven


* Kan onderhoud gepleegd worden aan de gravelweg in Achter de Hoven?

* Kan een kapotte klep van een lantaarnpaal in Achter de Hoven vervangen worden?


* Hier zal aandacht aan besteed worden.


* Dit zal doorgegeven worden aan de betreffende persoon.
Tenslotte bedankt de heer Elschot iedereen voor zijn of haar aanwezigheid en sluit de vergadering.

Sprang-Capelle, 23 september 2002

sector Grondgebiedszaken, M.A.G. Janssens-Rijnja


---