STICHTING NEDERLAND SCHOON

NS en Stichting Nederland Schoon starten zwerfafvalcampagne

PERSBERICHT

NS en Stichting Nederland Schoon starten campagne tegen zwerfafval Campagne Zwerfafval spoort niet moet leiden tot schonere stations

UTRECHT/DEN HAAG, 12 september - Morgen wordt om 10.00 uur in NS Trefpunt in Utrecht het startsein gegeven voor de gezamenlijke campagne van Stichting Nederland Schoon en NS. Deze gezamenlijke campagne getiteld, 'Zwerfafval spoort niet', heeft tot doel het zwerfafval op de stations tegen te gaan. Bij de aftrap van de campagne zijn Bert Meerstadt (Directeur NS), Uli Schnier (Directievoorzitter Nederland Schoon) en Rudy Schoonveld (Voorzitter Rover) aanwezig om het officiële gedeelte voor hun rekening nemen.

De zwerfafvalproblematiek waar Nederland mee te kampen heeft wordt, ondanks grote inspanningen, ook door NS als probleem gezien. Het Nipo-onderzoek van mei 2002 dat in opdracht van NS is uitgevoerd, toonde aan dat zwerfafval een hoge irritatiefactor is bij het publiek op de stations. Nederland Schoon, waarvan een aantal weken geleden de landelijke zwerfafvalcampagne 'Met hetzelfde gemak gooi 't in de afvalbak' werd gelanceerd, en NS besloten daarom de handen ineen te slaan ten aanzien van het zwerfafvalprobleem.

De campagne duurt acht weken en omvat naast het ophangen van posters op 110 stations tevens een actie op tien daarvoor speciaal geselecteerde stations: Gouda, Den Haag CS, Rotterdam CS, Rotterdam Blaak, Rotterdam Noord, Utrecht CS, Vlaardingen Oost, Breda, Tilburg en Eindhoven. Reizigers en passanten worden op deze stations op ludieke wijze aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Achtereenvolgens komen de volgende thema's gedurende de campagne aan bod: voorlichten, confronteren, 'lik-op-stuk' en bedanken. De eerste posterserie zal vanaf maandag 16 september voor al het NS-publiek te zien zijn.

NS en Nederland Schoon willen met deze bewustwordingscampagne het publiek duidelijk maken dat zij zich actief inzetten tegen het zwerfafvalprobleem op de stations. Voor het welslagen hiervan wordt in de campagne een sterk beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van reizigers en passanten.

Stichting Nederland Schoon
In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM-PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken afzonderlijk en nadrukkelijk aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.

NS
NS speelt een belangrijke rol in de mobiliteit van Nederland. De onderneming stelt zich ten doel zo veel mogelijk reizigers veilig, op tijd en comfortabel te vervoeren. Daarnaast speelt NS een belangrijke rol in de ontwikkeling en exploitatie van stations en stationsomgevingen. Hoofddoelstellingen van het beleid zijn: op tijd rijden, informatie en vriendelijkheid verschaffen, aan sociale veiligheid bijdragen, voldoende vervoerscapaciteit creëren en schone treinen en stations realiseren.
Dagelijks vervoert NS meer dan 1 miljoen reizigers via 320 stations. Bij het bedrijf werken ruim 24.000 mensen. Over het eerste half jaar van 2002 rapporteerde NS een netto resultaat van 27 miljoen euro op een netto omzet van ruim 1,2 miljard euro.

Voor de redactie (niet ter publicatie)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Michel Hueber, NS: 030 - 2 353 368
Ingeborg Biemans, Nederland Schoon: 070 - 3 042 080

12 sep 02 14:25