BLUM EN PARTNERS

MATCHBOX: 50 jaar groot in miniatuurautootjes

MATCHBOX: 50 JAAR GROOT IN MINIATUURAUTOOTJES

Van een Volkswagen Kever, een Ford Thunderbird tot een rode Ferrari Dino

Amstelveen, september 2002 - De Engelsman Jack Odell heeft in 1952 niet kunnen bevroeden dat zijn ontwerp - een miniatuurautootje in een luciferdoosje -zo'n vlucht zou nemen. Dat zijn idee zou uitgroeien tot een van de grootste speelgoedmerken in de wereld. Matchbox staat al jaren synoniem voor die-cast miniatuurautootjes, waar kinderen in de hele wereld mee zijn opgegroeid. Iedereen kent wel de bekende autootjes zoals de rode pick-up brandweerwagen, de Volkswagen Kever tot de Coca-Cola auto. En niet te vergeten, de snelle Corvette uit 1953, de zwarte Ford Thunderbird uit '55 en de Ferrari Dino. Die-cast autootjes die in een schaal van 1 : 64 tot in de kleinste details zijn nagemaakt.

Matchbox viert dit jaar dat vijftig jaar geleden het eerste Matchbox autootje het levenslicht zag. Sinds die tijd zijn er maar liefst 12.000 verschillende modellen gemaakt. In totaal vonden drie miljard Matchbox autootjes hun weg naar miljoenen kinderen in de wereld. Veel kinderen van toen zijn inmiddels verwoede verzamelaars van deze realistische miniautootjes en -voertuigjes. In veel landen zijn Matchbox verzamelaars al dan niet in verzamelclubs actief. De overkoepelende Matchbox International Collectors Association organiseert jaarlijks vele activiteiten.
Ter gelegenheid van de verjaardag van Matchbox, brengt speelgoedfabrikant Mattel speciale uitgaven op de markt. Zoals de Cadillac Fleetwood uit 1955, de stoere Jeep Wrangler, het racewagen-model Audi TT, de elegante Ford Mustang Coupé uit 1933 en de A-Ford met het het 50-jaar Matchbox logo.

1952: luciferdoosje
Twee voormalige schoolvrienden Rodney Smiths en Leslie Smiths startten na de Tweede Wereldoorlog in Engeland Lesney Products. Het bedrijf vervaardigt onder meer speelgoedauto's en huishoudelijke producten. Als derde partner - verantwoordelijk voor de ontwerpen en de mallen - wordt Jack Odell aangetrokken. In 1952 ontwerpt hij voor zijn dochter een klein koperen autootje. Het is zo klein - kleiner dan een Dinky Toy - dat hij het in een luciferdoosje (matchbox) doet zodat ze het mee naar school kan nemen. Dit is het begin van Matchbox en de jongensdroom van de drie partners komt uit:
autootjes ontwerpen en produceren. Ze beginnen replica's van bestaande auto's en andere voertuigen op schaal te vervaardigen. In 1953 wordt de productie van de eerste vier Matchbox modellen - waaronder de Diesel Road Roller - een feit. Een jaar later presenteren ze met veel succes de tractor, de cementmolen, de kiepauto en de wegwals op de Harrogate Toy Fair. In '55 volgt de brandweerauto en andere nieuwe modellen.

1966: ruim 1 miljoen modellen
Fred Bonner Corp. krijgt de exclusieve rechten om Matchbox in de VS te verkopen en in 1956 worden op de speelgoedbeurs van New York de allereerste Yesteryear-modellen gepresenteerd. Australië en Nieuw-Zeeland volgen in 1959. Fred Bonner Corp. wordt in 1963 ingelijfd door het succesvolle bedrijf Lesney Products, dat in 1966 zijn eerste Queen's Award to Industry verwerft. De fabricage en verkoop zijn inmiddels gestegen tot ruim 1 miljoen modellen. Eind jaren zestig komt Matchbox ook op de Japanse markt. Medio jaren zestig wordt ook de eerste Matchbox Collectors Club voor verzamelaars in het leven geroepen. Vandaag de dag zijn er in de hele wereld honderdduizenden verzamelaars.

1969: 5,5 miljoen voertuigjes
Zowel de productie als de export blijven gestaag stijgen. In 1969 worden er 5,5 miljoen modellen per week gemaakt die in 130 landen worden verkocht. Amerika neemt daarvan 40% voor zijn rekening. 1969 is ook het jaar waarin concurrent Hot Wheels van Mattel met een gigantisch reclameoffensief wordt gelanceerd en dat heeft gevolgen. De verkoop van Lesney Product loopt sterk terug. Om de concurrentie van de Amerikaanse Hot Wheels het hoofd te bieden worden er ook andere type auto's gelanceerd als de Superfast line, met supersnelle wagens als de Corvette en de Ferrari. En uit de nieuwe fabriek in Amerikaanse New Yersey komen onder meer de Sky Busters (vliegtuigen) en de Sea Kings (boten).

Van Universal, Tyco Toys naar Mattel
De productie en de rechten van Matchbox komen begin jaren '80 in handen van Universal International, een speelgoedfabrikant in Hong Kong. In 1987 neemt Matchbox het autootjesmerk Dinky Toys over. In 1992 wordt Matchbox zelf overgenomen door Tyco Toys, om in 1997 weer samen te gaan met het Amerikaanse Mattel, nu een van de grootste bedrijven op het gebied van het ontwerpen en produceren van speelgoed.
Als onderdeel van Mattel werden in de daaropvolgende jaren naast nieuwe die-cast autootjes vele andere lijnen met grotere voertuigen gelanceerd. De vorig jaar geïntro-duceerde auto's uit de stoere Rescue Net serie werden een bestseller. Matchbox richtte zich ook op auto's van bekende artiesten. Zo verscheen de Elvis Presley Graceland Collectie: verzamelaars-modellen als de lichtblauwe Dodge uit 1961 en de witte met vlammend rode Ford Fairlane Sunlier, waarin The King toentertijd reed.
De vele speelsets maken het spelen met de autootjes nog leuker.

Verzamelaars
Matchbox autootjes zijn niet alleen razend populair bij kinderen maar ook bij de volwassen verzamelaars. Vanaf medio jaren zestig zijn de Matchbox verzamelaars clubs actief. In vele landen zijn inmiddels honderdduizenden verzamelaars actief. Voor geïnteresseerden zijn er boeken en websites. In de gehele wereld worden beurzen, veilingen en workshops georganiseerd.

NOOT VOOR DE REDACTIE:

Foto beschikbaar via ANP fotonet en de DDC.

Voor meer informatie, digitaal beeldmateriaal, producten: Blum & Partners Adviesbureau voor Communicatie, Yvonne Strikker of Saskia Leurdijk
Telefoon: 020 - 676 34 84
Email: yvonne.strikker@blumpr.nl en saskia.leurdijk@blumpr.nl

Websites: www.matchbox.com
www.matchboxclub.com

16 sep 02 11:33