SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


Persbericht

SERV vreest ontsporing beslissingstermijnen milieuvergunning

e76806.jpg

Brussel, 16 september 2002

T.a.v. de redactie,

Vandaag stelde de SERV zijn advies voor over een voorontwerp van decreet over het overmaken van milieu-informatie en de stilzwijgende milieuvergunning. Dit decreet schrapt de stilzwijgende vergunningsbeslissing in beroep. Door het ontbreken van een volwaardig alternatief vreest de SERV echter voor een ontsporing van de beslissingstermijnen.

Voorontwerp biedt geen verhaal bij termijnoverschrijdingen Het decreet schrapt de stilzwijgende vergunningsbeslissing in beroep omdat die in strijd was met de Europese richtlijnen. Dankzij de stilzwijgende vergunning stellen we echter vandaag vrijwel geen overschrijdingen van de beslissingstermijnen vast. Met het schrappen ervan kan rechtsonzekerheid ontstaan. Bij termijnoverschrijdingen is er immers weinig of geen verhaal mogelijk. Niettemin kunnen grote problemen ontstaan voor investeringsdossiers. Dit is voor de SERV onaanvaardbaar.

SERV doet voorstel voor alternatieve stok achter de deur Het voorontwerp voorziet niet in een volwaardige alternatieve stok achter de deur. De SERV onderzocht enkele mogelijke alternatieven en schuift hierbij 2 mogelijkheden naar voren. Ten eerste is een dossieropvolgingssysteem nodig op basis van een operationele vergunningendatabank met een kwaliteisbewakingssysteem en een jaarlijks verslag over de naleving van de beslissingstermijnen. Ten tweede stelt de raad voor dat de aanvrager termijnoverschrijdingen aan het bureau van het parlement of de provincieraad kan melden. Deze aansporing verplicht de bevoegde overheid tot een verantwoording en zet haar onder morele druk. Maar zelfs dan is de naleving van de beslissingstermijnen absoluut niet gegarandeerd. De SERV waarschuwt dan ook voor een ontsporing van de beslissingstermijnen.

Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be

Met vriendelijke groeten,

Christine Jacobs
Communicatieverantwoordelijke SERV
tel. 02/20.90.188