---

Ministerie van Defensie



---

foto: Nederlandse ISAF-militair bij checkpoint (Koninklijke Landmacht)

Nederlandse ISAF-militairen terug naar normale werk

16-09-2002

Voor de Nederlandse militairen van de ISAF-veiligheidsmacht in Afghanistan waren de afgelopen twee weken bijzonder. Omdat het precies één jaar geleden was dat de leider van het Verenigd Front, Ahmad Shah Masud, werd vermoord en de aanslagen op New York en Washington plaatsvonden, werden de werkzaamheden van de militairen behoorlijk aangepast. Inmiddels is het voor de meer dan 200 militairen van vooral de Luchtmobiele Brigade en het Korps Commandotroepen echter weer back to business en voeren ze hun normale werkzaamheden weer uit.

Masud werd op 9 september, dus twee dagen voor de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon, vermoord in het noorden van Afghanistan. Teneinde de veiligheid in Kaboel tijdens de herdenking van de moord en beide aanslagen te kunnen blijven garanderen, werden de taken van de ISAF-militairen vanaf 6 september tijdelijk aangepast. Voor de Nederlanders hield dat in dat er geen patrouilles werden gereden, maar dat er op diverse routes in het gebied waar ze verantwoordelijk voor zijn, controlepunten voor voertuigen werden ingericht. Deze checkpoints werden soms acht uur lang bemand, soms de klok rond. Hierbij kregen de Nederlanders hulp van de Afghaanse politie.

Bij de controlepunten werden alle voertuigen die richting Kaboel reden, aangehouden. Daar waar de ISAF-militairen een visuele controle uitvoerden, doorzochten de Afghaanse politieagenten de voertuigen en fouilleerden de inzittenden. Slechts een enkele keer werd bij deze controles daadwerkelijk iets gevonden. Zo werd ondermeer munitie aangetroffen en in beslag genomen. (fotos: KL-voorlichting ISAF) foto: ISAF-militair bij roadblock (Koninklijke Landmacht)

Gerelateerde pagina's

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme