Ingezonden persbericht

Persbericht

Finale 'Connie's Comeback' begonnen: 'Connie' onderweg naar Atlantische Oceaan:

Constellation in VS vertrokken naar Nederland!

Vanaf de woestijnluchthaven Marana in Arizona (VS) is dit weekend de historische Lockheed Constellation van het luchtvaartmuseum Aviodome vertrokken voor de reis naar Europa. Na een vlucht van meer dan vier uur, die vrijwel zonder problemen verliep, landde het vliegtuig op zondag 15 september op Fort Worth Alliance Airport, in Texas. Alleen een overstroomd boordtoilet leidde tot enig ongemak voor de bemanning.

Het markante viermotorige passagiersvliegtuig uit 1948 zal minimaal twee weken over de vlucht doen en zal, als alles volgens plan verloopt, bij aankomst feestelijk worden ontvangen op de luchthaven Lelystad. Omdat er nog maar twee vliegende Lockheed L-749 Constellations bestaan, en er voor deze twee toestellen maar één bemanning beschikbaar is, kan er momenteel nog geen aankomstdatum in Nederland worden genoemd. Er wordt gevlogen via een noordelijke route, die van het noorden van de VS en Canada, via IJsland en Engeland, naar de Luchthaven Lelystad zal leiden. Voor de veilige 'noordelijke' route is gekozen om zoveel mogelijk uitwijkmogelijkheden te hebben.

Emigranten
Na de Tweede Wereldoorlog behoorde de Constellation tot de eerste generatie passagiersvliegtuigen die in staat was om met passagiers de Atlantische Oceaan over te steken. De vlucht van de Aviodome-'Connie' naar Nederland is daarom een stap terug in de tijd, die doet denken aan de dagen, in de veertiger en vijftiger jaren, toen tienduizenden Nederlandse emigranten hun weg zochten naar Canada, Australië of Nieuw-Zeeland.

Sponsoring
Door de langer dan geplande restauratie en de onverwachte aankoop van twee extra motoren, is er nogal wat vertraging ontstaan en is er nog steeds geld nodig. Van de benodigde 425.000 euro is nu 325.000 euro bijeengebracht. Daarom doet de Aviodome een beroep op iedereen die wil helpen om dit historische passagiersvliegtuig voor het nageslacht te bewaren. Dat kan door een machtigingskaart aan te vragen bij het luchtvaartmuseum Aviodome (020 406 8000) of door deze in te vullen bij de aankomst van de 'Connie' op Lelystad. Ook kunt u een bedrag overmaken op bankrekening 38.30.03.830 t.n.v. St. Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol, o.v.v. uw naam en adres en de vermelding "Connie's Comeback". Donateurs van meer dan 50 euro ontvangen een bijzonder sponsorpakket met Constellation-souvenirs, waaronder een zilveren 'Connie'-revèrsspeld. Bedrijven die meer over sponsoring van de actie willen weten, kunnen contact opnemen met het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol.

Expositie
In de Aviodome op Schiphol is momenteel een expositie te zien over de geschiedenis van de Constellation. De tentoonstelling laat zien welke rol het markante passagiersvliegtuig heeft gespeeld in de Nederlandse en internationale luchtvaarthistorie. Ook bij deze expositie kan vanzelfsprekend een machtigingskaart voor de actie 'Connie's Comeback' worden ingevuld.

Aan een gering aantal particulieren wordt een bijzondere sponsormogelijkheid geboden: maximaal 20 mensen, die elk 500 euro per persoon bijdragen, kunnen meevliegen in een passagiersvliegtuig dat de Constellation op de aankomstdag boven de Noordzee tegemoet zal vliegen. Zij zullen de 'Connie' vervolgens, samen met een Lockheed Orion van de Koninklijke Marine, begeleiden naar Lelystad. Voor meer informatie kan men contact opnemen met het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol, tel. 020 406 8000. Meer informatie over zowel de Constellation als over de sponsormogelijkheden is te vinden op de internetsite www.aviodome.nl.

Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol; 16 september 2002, Jodie Staphorst / Peter F. A. van de Noort, tel. 020-4067245 of 06 2219 7042.