PRICEWATERHOUSECOOPERS

Minder fouten in de jaarrekening bij beter management

MINDER FOUTEN IN DE JAARREKENING BIJ BETER MANAGEMENT

Hoe beter de kwaliteit van de controle omgeving, hoe minder fouten in de jaarrekening. Dat is één van de observaties uit het proefschrift van Peter Eimers met als titel The Use and Effectiveness of Analytical Review in Auditing, waarop hij vrijdag 13 september jl. is gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht.

Eimers: Je kunt als accountant bij wijze van spreken controles uitvoeren tot aan de laatste inkoopfactuur, het klimaat voor fouten in de jaarrekening ligt echter aan de kwaliteit van de controle omgeving. Deze kwaliteit heeft betrekking op zowel de integriteit en houding van het (top)management, als op het gehanteerde monitoring systeem dat is ingesteld om te beoordelen of de gestelde doelen worden behaald.

Het onderzoek is gebaseerd op een veldonderzoek van bijna 150 controledossiers naar de fouten die accountants hebben gevonden tijdens hun controlewerkzaamheden. Het onderzoek gaat uitgebreid in op het aandeel van cijferanalyse -het analyseren van verhoudingscijfers en trends- in het ontdekken van deze fouten door accountants.

Het onderzoek bevestigt het belang van kennismanagement: opgebouwde kennis van de cliënt, zoals haar activiteiten, ontwikkelingen in de branche en de interne beheersingsstructuur, is van groot belang voor het vinden van fouten met cijferanalyse. Kennismanagement, specifiek gericht op de overdracht van kennis binnen het controleteam en ten tijde van teamwisselingen, verdienen daarom actieve aandacht van controlerende accountants.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Meint Waterlander, woordvoerder PricewaterhouseCoopers N.V. tel. 020- 568 5952
Peter Eimers, PricewaterhouseCoopers, tel. 030 219 1620

PricewaterhouseCoopers (www.pwcglobal.com) is 's werelds grootste organisatie op het gebied van zakelijke dienstverlening. Door gebruik te maken van de kennis en ervaring van meer dan 150.000 mensen in 150 landen, helpen wij onze klanten bij het oplossen van complexe bedrijfsproblemen. Ook streven wij samen met onze klanten naar aantoonbare kwaliteitsverbetering, beter risicomanagement, en betere prestaties in een wereld waar internet een steeds grotere rol speelt.

PricewaterhouseCoopers verwijst naar de organisaties die zijn aangesloten bij de wereldwijde PricewaterhouseCoopers-organisatie.

16 sep 02 15:24