Ingezonden persbericht


- De Tweede Kamer

Ons kenmerk: Moerwijk/325/02.071/PG/YW Uw brief d.d.: ---
Onderwerp:
gesubsidieerde arbeid
Uw kenmerk:
Den Haag, 16 september 2002

Geachte kamerleden,

Nu de meerderheid van de Tweede Kamer van plan is de gesubsidieerde arbeid af te schaffen zullen ettelijke projecten, die Nederland 'leefbaar' maken en houden, snel verdwijnen. Vele wijken zullen verloederen, ouderen vereenzamen en het onderwijs zal onder druk komen te staan. Zo is dit weekend helaas de speeltuinbeheerder van Buurtbeheer Maatschappij Scheveningen overleden en mag deze vacature niet worden opgevuld.

Projecten om ouderen veilig in Moerwijk te laten wonen zullen moeilijk van de grond komen. Teveel gaat de discussie over de arbeid zelf. Te weinig wordt er nagedacht over het waardevolle werk dat onze medewerkers verrichten en dat dat werk door de bezuinigingen niet meer zal worden uitgevoerd.

In het verleden is gebleken dat er geen voldoende vrijwilligers klaarstaan om het werk van de duizenden I/D-medewerkers over te nemen. Deze I/D-medewerkers zullen overigens weer in de bijstand belanden. De maatschappelijke kosten (bijstand, veiligheid, vandalismebestrijding, schoonmaak) zullen volgens een KPMG-rapport op vele terreinen enorm toenemen, waardoor macro-economisch de belastingbetaler meer geld kwijt is.

Namens een aantal werkgevers van honderden I/D-medewerkers in de stad Den Haag willen wij hierbij graag een aantal veel voorkomende vooroordelen ten opzichte van de gesubsidieerde arbeid weerleggen.
1) Er moet meer doorstroming komen.


Van oorsprong zijn de I/D-banen nooit bedoeld om door te stromen. Het is niet "meer" en "minder" dan een maatregel om, met inzet van uitkeringsgelden, maatschappelijk nuttig laagdrempelige arbeid te creëren voor mensen die niet in de sociale werkvoorziening thuis horen, maar voor wie, door persoonlijke omstandigheden, de kans op regulier werk nauwelijks aanwezig is.

Het werk van onze medewerkers is wél regulier.


2) Is gesubsidieerde arbeid niet "regulier"?

Uiteraard is het werk van onze mensen wel regulier. Vele sectoren in onze samenleving functioneren dankzij de door de belastingbetaler gefinancierde (gesubsidieerde) arbeid. Te denken valt aan de salarissen in het onderwijs, bij de politie, in de zorgsector en bij de Tweede Kamer.

De medewerkers verrichten normale reguliere arbeid zoals schoonhouden van DenHaag, hovenierswerk, schoolvoorstellingen, openstellen van welzijnsinstellingen etc. U kunt dat uiteraard ook "regulier" betalen door de budgetten van deze instellingen te verhogen.
1) 3) Laat de medewerkers doorstromen naar regulier werk.

De Gemeente Den Haag heeft, overigens terecht, er voor gekozen om de mensen met nauwelijks kans op de reguliere arbeidsmarkt een I/D-baan aan te bieden. De afschaffing van de I/D-banen heeft tot gevolg dat met name in de regeringsstad merendeels de door het Centraal Plan Bureau berekende 30% terugval in de bijstand zal plaatsvinden. De mensen die nu ingezet worden bij het schoonhouden van de stad, zullen nooit regulier worden aangenomen. Door de krapte op de arbeidsmarkt zal ook geen enkele andere overheidsinstelling of ander bedrijf werknemers kunnen vinden om het werk over te nemen. Kortom, de residentie, de stad met internationale allure, verloederd.

4) Waarom is de kans op doorstromen naar een "reguliere" baan niet mogelijk?

De doelgroep van de I/D-medewerkers in Den Haag bestaat uit oudere ex-werklozen, ex-verslaafden (alcohol en/of drugs), mensen met een crimineel verleden, mensen met onaangepast gedrag, ex-WAO-ers, mensen met taalachterstand. Duidelijk is dat er drie medewerkers nodig zijn met intensieve begeleiding om het niveau van het werk van één jonge, gezonde werknemer van een "regulier" bedrijf te bereiken. Uiteindelijk heeft de aanpak van onze bedrijven tot resultaat dat de kwaliteit van de werkzaamheden vaak hoger is dan van de "reguliere" bedrijven.

Deze I/D-medewerkers zullen nooit door een zogenaamd regulier bedrijf worden aangenomen. Ze voldoen echter ook niet aan de criteria van de Sociale Werkvoorzieningen.

Onze bedrijven functioneren zonder overheidssubsidie, uitgezonderd de loonkostensubsidie in de I/D-regeling. De gehele "overhead" wordt verdiend op de "additionele" markt. Bij de voorgenomen maatregelen is te weinig rekening gehouden met bedrijven die juist uitsluitend met een moeilijke doelgroep werken en waar het werk van alle honderden medewerkers in gevaar komen. Juist deze I/D-medewerkers kunnen niet doorstromen naar overgebleven I/D-plekken bij een reguliere werkgever in de sfeer van zorg en veiligheid en zullen bij verlies van hun baan in het oude "maatschappelijk onaanvaardbaar gedrag" kunnen terugvallen.

Herstel van normen en waarden?

Gesubsidieerde arbeid bevordert integratie. In onze bedrijven werken vrijwel alle nationaliteiten uit de multiculturele Haagse samenleving. Uit de praktijk blijkt dat samenwerken het meest het begrip voor elkaar bevordert en volwaardige deelname aan de Nederlandse samenleving kansen geeft.

Bovenstaand zou voldoende moeten zijn om gesubsidieerde arbeid voor kansloze werkzoekenden en WAO-ers eerder uit te breiden dan te verminderen.

De maatschappelijke kosten worden verminderd en de verloedering van de stad tot staan gebracht. Wij willen u dan ook graag de praktijk laten zien. Wij hopen dan ook dat u binnenkort op werkbezoek komt bij één van onze bedrijven.

Met vriendelijke groet,
namens de deelnemende bedrijven

P. Gemmeke
directeur

c.c. Gemeenteraad Den Haag
Bijlage: deelnemende bedrijvenDEELNEMENDE BEDRIJVEN

Buurtbeheerbedrijf Bobor
Buurtbeheerbedrijf Moerwijk
BuurtOntwikkelingsMaatschappij Regentes/Valkenbos (BOM ReVa) Buurtbeheer Maatschappij Scheveningen
Wijkbeheer Schilderswijk
Wijkbeheer en Regie
Buurtbeheerbedrijf Kortenbosch
Buurtbeheerbedrijf Zeeheldenkwartier
Stichting Investerings- & Ontwikkelingsmaatschappij Laak (StioLaak) Haags Werk Bedrijf