Korps: Groningen, plaats: Haren/Zuidhorn 16-09-2002 Stadswachten aan de slag als preventieadviseur Maandag 16 september 2002

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen reduceert de kans op een woninginbraak niet alleen met meer dan 90 procent, ook versterkt het keurmerk het gevoel van sociale veiligheid, omdat het aandacht schenkt aan de woonomgeving. Dat nu past in de motie die door de provinciale staten dit voorjaar is aangenomen, inhoudende dat bij wijkvernieuwingsplannen de sociale veiligheid een hoge prioriteit moet krijgen. Met deze woorden onderstreepte de commissaris der koningin de heer Hans Alders de noodzaak tot het nemen van maatregelen om de veiligheid van woningen en woonbuurten te verbeteren. Hij deed dit tijdens een officiële bijeenkomst in zaal Balk te Zuidhorn waar hij maandagmiddag de starthandeling verrichtte van het nieuwe project Inbraakpreventie Politiekeurmerk Veilig Wonen voor de gemeenten Zuidhorn en Haren. Hij overhandigde de eerste preventieadviezen aan twee inwoners van de gemeente Zuidhorn. De starthandeling vond plaats in het bijzijn van vertegenwoordigers van politie, provincie en gemeenten en de Stichting Veiligheidszorg Groningen die met elkaar een overeenkomst tekenden die garant moet staan voor een aanbod tot een inbraakpreventieadvies aan alle huishoudens van de genoemde gemeenten. Het gaat dan om circa 6800 woningen in Zuidhorn en 8200 woningen in Haren. De Stichting Veiligheidszorg Groningen zal deze klus voor haar rekening nemen. Bij deze Stichting werken stadswachten in de gemeente Groningen en negen andere gemeenten in de provincie waar onder Haren en Zuidhorn. In beide gemeenten zijn inmiddels stadswachten opgeleid tot preventieadviseur. De verwachting is dat minstens twintig procent van de huishoudingen gebruik zal maken van dit aanbod. Huishoudens die besluiten om hun woning volgens de norm van het politiekeurmerk Veilig Wonen te beveiligen, krijgen het certificaat Veilige Woning. Daarmee reduceren zij de kans op een woninginbraak met meer dan 90 procent.

Drempel lager gelegd
Regiopolitie Groningen is al enkele jaren bezig om woonwijken en individuele woningen te voorzien van het Politiekeurmerk. Bouwplanadviseurs van de politie adviseren de gemeenten en woningbouwstichtingen over een goede aanpassing van woningbestanden en woonwijken. Vooral nieuwbouwwijken lenen zich hier uitermate goed voor, omdat het keurmerk in de eerste fase al kan worden meegenomen. Bij bestaande wijken ligt dat wat complexer, omdat aanpassingen in de bestaande structuren moeten worden aangebracht. Met name bij de bestaande bouw richt de regiopolitie haar pijlen op de aanpassing van de individuele woningen. Het gaat dan vooral om verbetering van het hang- en sluitwerk en de buitenverlichting. Omdat deze klus bijzonder tijdrovend is, heeft de regiopolitie inmiddels met verschillende bouw- en aanverwante bedrijven contracten afgesloten om gratis adviezen te geven op afroep. Om echter de drempel nog wat lager te leggen is nu met de SVG afgesproken dat zij gemeentelijk adviezen zullen verstrekken, het liefst aan iedere inwoner. Daartoe zal de stichting in ieder geval aan ieder woonadres een brief sturen met het aanbod van een gratis preventieadvies. Inmiddels zijn enkele stadswachten opgeleid om de advisering te kunnen doen. De eindcontrole zal de politie voorlopig zelf nog verrichten. De kosten van deze extra werkzaamheden van de SVG zullen voor een groot deel worden gedragen door de deelnemende gemeenten. Inmiddels hebben zich de gemeenten Haren en Zuidhorn aangemeld als voorlopers. Met enkele andere gemeenten is de SVG in gesprek.

Inbraakcijfers niet verder omlaag
Dat extra aandacht voor preventie nodig is, moge blijken over de inbraakcijfers. De cijfers over de eerste acht maanden van dit jaar geven aan, dat de daling zoals deze de laatste jaren aanwezig was, niet meer doorzet. Het aantal liep vanaf 1999 met ruim 4500 inbraken terug naar 3700 in het jaar 2000, tot 2850 in 2001. Dit jaar verwacht Regiopolitie Groningen stabilisering van het aantal van vorig jaar of een lichte daling. Dit ondanks een repressieve aanpak van de zogeheten veelplegers die vaak verantwoordelijk zijn voor een groot aantal inbraken. Het woord is dus nu aan de bewoners om zelf meer maatregelen te nemen om het inbreken onaantrekkelijk te maken. De Gemeenten Zuidhorn en Haren willen hun inwoners hierbij een handje helpen.

Foto (Omke Oudeman) op te vragen via afdeling Communicatie (vrij van rechten). Kan worden gemaild.
Nadere informatie, afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)