Centrum voor Arbeidsverhoudingen

CNV Publieke Zaak - 16 september 2003

CNV: loonvraag voor 2003 tussen 2,25 en 3,5 procent

Het CNV stelt voor het komende cao-jaar een contractloonstijging voor die ligt tussen een bandbreedte van 2,25 en3,5 procent. Als na het Najaarsoverleg tussen kabinet en sociale partners de spaarloonregeling definitief afgeschaft wordt, komt de discussie in een nieuw licht te staan en houdt het CNV zich het recht voor de bandbreedte te verruimen. De loonstijging komt dan ruim boven de 3,5 procent uit.

Arbeidsvoorwaardencoördinator Rienk van Splunder benadrukt dat het spaarloon voor het CNV nu nog buiten de discussie staat. "Wij hebben in onze looneis ook geen rekening gehouden met eventuele uitkomsten van het overleg binnen de Stichting van de Arbeid (STAR) en de STAR met het kabinet. Met de keuze voor het principe van de bandbreedte, dat in 2002 voor het eerst werd toegepast, kan meer maatwerk worden geleverd. Ook is er meer mogelijkheid tot bewustwording op de loonkostenontwikkeling en kan meer rekening worden gehouden met de specifieke economische omstandigheden per sector. De loonvraag kan per contract worden ingevuld."

De te stellen loonvraag voor de cao-onderhandelingen geeft ruimte om ook te investeren in kwalitatieve arbeidsvoorwaarden. Het CNV stelt er vier centraal, te weten: zorg en arbeid, employability, arbeidsongeschiktheid: preventie en reïntegratie en medezeggenschap.

Aandacht voor kwaliteit betekent voor het CNV ook: rekening houden met (toekomstige) ontwikkelingen, eisen en wensen waarmee werkgevers en werknemers te maken krijgen, duurzaamheid en de `houdbaarheid' van regelgeving. Het is ook een invulling van maatschappelijk verantwoord ondernemen en wat het CNV betreft een prikkel voor `maatschappelijk verantwoord onderhandelen'.

Van Splunder: "Die kwaliteit en aandacht voor de toekomst, wil ik graag integraal benaderen. Wij zouden het liefst zien dat cao-partijen een `agenda van de toekomst' opstellen, waarin verder wordt gekeken dan alleen naar de loonvraag van het komende jaar."

Structuurverbetering
Dat de economische situatie zorgelijk is, onderstreept ook het CNV. Maar tevens vindt het CNV dat loonkostenmatiging alleen niet de oplossing is voor de problemen waarmee onze economie kampt. Het CNV wil, met het kabinet en sociale partners, plannen maken voor een verbetering van de economische structuur van de economie. Daarbij valt te denken aan levensloop, scholing, verbetering van het innovatieklimaat, infrastructuur en de kwaliteit van het overheidsbeleid.

De arbeidsvoorwaardennota wordt besproken met de leden en wordt definitief vastgesteld in het Algemeen Bestuur van het CNV op 16 december.


---