---

Ministerie van Defensie



---

foto: Verkiezingen in Macedonië (Fabienne Bruys)

Task Force Fox tevreden met verloop verkiezingen Macedonië

16-09-2002

De verkiezingen die afgelopen zondag in Macedonië hebben plaatsgevonden, zijn uitgelopen op een overwinning voor de links oppositie. Ondanks het feit dat er enkele kleine incidenten waren, toonde de commandant van Task Force Fox, de Nederlandse brigade-generaal Harm de Jonge zich vandaag (16 september) tevreden over het verloop. Ik ben de afgelopen week gewoon fluitend naar mijn werk gegaan omdat ik alle vertrouwen had in de gang van zaken en de kwaliteiten van de mensen van Task Force Fox. En in die verwachting ben ik niet beschaamd. Op dit moment zijn bijna vierhonderd Nederlandse militairen in Macedonië gestationeerd als onderdeel van Task Force Fox.

Met het oog op de verkiezingen was Task Force Fox uitgebreid met extra militairen. Op verzoek van de NAVO stuurde ons land naast een helikopterdetachement van de luchtmacht drie extra Field Teams en aanvullend verbindingspersoneel. De tijdelijke uitbreiding was nodig omdat er tijdens de verkiezingen zon 750 extra waarnemers in Macedonië verbleven.

Ons land geeft sinds 26 juni 2002 leiding aan Task Force Fox. Dit is de internationale troepenmacht die de overheid van Macedonië helpt bij de ondersteuning en bescherming van de waarnemers van de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa en de Europese Unie. Deze waarnemers zien toe op de naleving van het akkoord van Ohrid, waarin de rechten van de Albanese bevolking in Macedonië zijn opgenomen. (foto: Fabienne Bruys)