Ingezonden persbericht

Blokkade kerncentrale Borssele

Een groep actievoerders van de SP heeft de kerncentrale in Borssele maandag 16 september korte tijd geblokkeerd. Onder het motto 'afspraak=afspraak' verzamelde de groep zich, met onder andere Tweede-Kamerlid Krista van Velzen, kort na de middag voor de poort van de veelbesproken kerncentrale.

De actievoerders verwezen hiermee naar de overwegingen van het kabinet om Borssele langer open te houden, ondanks het Kamerbesluit, uit de periode Paars II, om de kerncentrale te sluiten. Ter plekke werd een korte symbolische blokkade uitgevoerd. Krista van Velzen: 'De kerncentrale heeft veel ingangen, maar we wilden op deze manier toch de aandacht vestigen op het plan van het nieuwe kabinet om de kerncentrale open te houden. Premier Balkenende praat veel over fatsoen. Wij en vele andere Nederlanders doen nu een beroep op het fatsoen van deze premier om het Kamerbesluit te respecteren.'

De rechtbank in Den Bosch doet op 25 september uitspraak in een zaak die de Staat heeft aangespannen tegen de kerncentrale Borssele, met als inzet sluiting voor 1 januari 2004. Even leek het erop dat de rechtzaak niet door zou gaan. Kort na het aantreden van het nieuwe kabinet verklaarde Staatssecretaris Van Geel van Milieu dat het beter zou zijn om de rechtzaak over de sluiting van Borssele stop te zetten. Dit alles omdat de regering de kerncentrale toch langer wil openhouden dan het Kamerbesluit voorschrijft.

Eerstverantwoordelijke, het ministerie van Economische Zaken, denkt daar anders over en heeft inmiddels besloten om de rechtzaak gewoon door te zetten.