Gemeente Amsterdam

Centraal meldpunt Nederlandse les voor allochtonen in De Baarsjes

Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel De Baarsjes wil een centraal meldpunt instellen voor cursussen Nederlands voor allochtonen. Dit meldpunt moet de afstemming verbeteren tussen de vraag naar taalcursussen en het aanbod. Ook heeft het stadsdeel plannen voor extra plaatsen voor kinderopvang voor cursisten. Het stadsdeel wil dat allochtonen in De Baarsjes de weg naar het taalaanbod beter weten te vinden en dat meer cursisten het taaltraject succesvol afronden.

Één loket
Allochtonen die Nederlands willen of moeten leren kunnen in De Baarsjes vanaf najaar 2002 terecht bij één loket. Momenteel zijn er in De Baarsjes nog negen instellingen waar allochtonen naar toe kunnen voor een cursus Nederlands. Het meldpunt komt op een centrale locatie in het stadsdeel, goed te vinden en goed bereikbaar voor de doelgroep. Kandidaat-cursisten krijgen er een traject op maat aangeboden. Het meldpunt zorgt voor de trajectbegeleiding en onderhoudt contact met de diverse aanbieders van cursussen. Het bewaakt tevens de kwaliteit van de cursussen.
Tot op heden was er een gebrekkige afstemming tussen de vraag naar Nederlandse les en het aanbod van de verschillende instellingen voor educatie. Cursisten komen soms op een cursus met een niveau dat niet aansluit of ze komen op een wachtlijst. De verschillende aanbieders van cursussen stemmen niet altijd voldoende met elkaar af of verwijzen niet naar elkaar door. In december 2001 stonden 63 mensen in De Baarsjes op een wachtlijst. De wachttijd bedroeg drie tot zes maanden. Gemiddeld krijgen in De Baarsjes per jaar 400 tot 500 mensen les.

Uitbreiding kinderopvang
Er is nog steeds gebrek aan passende kinderopvang voor mensen die Nederlands willen leren. Vooral vrouwelijke cursisten onderbreken hierdoor hun traject of vragen ontheffing aan. Het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel wil in 2002 en in 2003 101 plaatsen in de kinderopvang voor mensen die een cursus Nederlands volgen. Dit is een enorme uitbreiding ten opzichte van 2001: toen waren 70 kindplaatsen beschikbaar.

Rol van de stadsdelen
De gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor het verplichte inburgeringstraject voor nieuwkomers. De stadsdelen zijn binnen dit traject verantwoordelijk voor de trajectbegeleiding van de nieuwkomers in hun stadsdeel. In 2001 hebben ongeveer 194 nieuwkomers zich in de Baarsjes gevestigd. De uitvoering van de trajectbegeleiding wordt door het stadsdeel uitbesteed.
Daarnaast is er veel behoefte bij 'oudkomers' aan lessen Nederlands. Het Rijk heeft voor de komende twee jaar extra middelen toegezegd voor de taallessen aan oudkomers. De stadsdelen zijn verantwoordelijk voor de werving en toeleiding van deze groep naar een cursus en de bewaking van de trajecten. Tot eind 2003 zal het stadsdeel 323 oudkomers moeten toeleiden naar een traject. De uitvoering zal worden uitbesteed.

Besluitvorming
Het Dagelijks Bestuur legt de voorstellen op 17 september ter advisering voor aan de raadscommissie Welzijn. Op 24 september besluit de stadsdeelraad over de nota Educatiebeleid Oudkomers en Nieuwkomers in De Baarsjes.

^


-

© gemeente Amsterdam - 15-07-2002