Algemene Onderwijsbond

Reactie AOb op onderwijsbegroting - embargo tot 17-9 15.15 L.S.

hierbij ontvangt u een persbericht met de reactie van AOb-voorzitter Walter Dresscher op de onderwijsbegroting. Op dit persbericht rust een embargo tot dinsdag 17 september 2002 15.15. De AOb laat zien dat onderwijs weinig prioriteit krijgt: het aandeel in de rijksuitgaven daalt in deze kabinetsperiode van 20,9 naar 19,2, wat onderwijs twee miljard euro scheelt.

hierbij ontvangt u een persbericht met de reactie van AOb-voorzitter Walter Dresscher op de onderwijsbegroting. Op dit persbericht rust een embargo tot dinsdag 17 september 2002 15.15. De AOb laat zien dat onderwijs weinig prioriteit krijgt: het aandeel in de rijksuitgaven daalt in deze kabinetsperiode van 20,9 naar 19,2, wat onderwijs twee miljard euro scheelt.

met vriendelijke groet

Robert Sikkes Aob


---embargo tot dinsdag 17 september 15.15 ---

Kabinet maakt prioriteit voor onderwijs niet waar

Utrecht - 17 september 2002 - "Het ministerie claimt dat dit kabinet onderwijs tot één van de vier prioriteiten zou hebben verheven, maar dat blijkt nergens uit", aldus Walter Dresscher, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond. "Integendeel. Volgens de prognoses van het ministerie zelf daalt het aandeel van onderwijs in de rijksuitgaven van 20,9 naar 19,2 procent. Onderwijs heeft aan de onderhandelingstafel blijkbaar moeten inleveren. De investeringsimpuls van Paars II smelt zo weg. Dat is voor ons toch een alledaagse ergernis, we hopen dat de minister daar wat aan doet. Want als de minister haar aandeel wel op peil houdt, betekent dat in 2007 maar liefst 2 miljard euro extra voor het onderwijs. Het kabinet wil wel van alles met onderwijs, maar heeft geen eurocent om al die ambities waar te maken. De minister van onderwijs kan beter snel 'haar vriend bij financiën' inpalmen als zij echt iets wil bereiken."

Op zich vindt de AOb het verheugend dat het ministerie een taskforce aanstelt om eindelijk het lerarentekort op te lossen. Maar die ambitie is gedoemd te mislukken als de concurrentiepositie van het leraarsberoep niet daadwerkelijk wordt verbeterd. Dresscher: "Het is toch te gek voor woorden dat het miniserie in de begroting er op rekent dat de verslechterende economie het lerarentekort zal helpen oplossen. Dat betekent dat als de economie ook maar even opveert, scholen weer met talloze onvervulbare vacatures worden geconfronteerd. Het wordt nu eindelijk eens tijd dat het ministerie inziet dat een structurele verbetering van de positie van leraren noodzakelijk is. En dan hebben wij het echt niet alleen over het salaris, maar ook over arbeidsomstandigheden zoals een goede werkplek en vermindering van de werkdruk."

Veel van de plannen om de positie van de leraar te verbeteren, wil Van der Hoeven betalen uit het schoolbudget. "Dat schoolbudget heeft Hermans al drie keer uitgegeven, dus ik begrijp werkelijk niet hoe daar nu weer nieuwe maatregelen uit betaald moeten worden", aldus Dresscher.

De AOb vreest nog steeds voor een vertrouwensbreuk tussen onderwijs en politiek. De werkonderbreking op woensdag 18 september gaat daarom gewoon door. Volgens Dresscher maakt het kabinet verkeerde keuzes. In tijden van recessie, zou de overheid juist moeten investeren in plaats van bezuinigen. De lastenverlichting moet ook ter discussie staan. Hij karakteriseert de economische plannen van het kabinet Balkenende daarom als 'confettibeleid'. "Het lijkt heel wat als je het in de lucht gooit, maar als het neerdaalt is het gewoon rommel."

Positief is de AOb over de vermindering van de regeldruk, al is dat door verschillende ministers al eerder aangekondigd. "Het zal dus van daadwerkelijke maatregelen om regels te schrappen afhangen hoe dat uitpakt', aldus Dresscher. Met voorstellen om de leerwegen vmbo-mbo met een jaar te korten moet voorzichtig worden omgesprongen, vindt de AOb. Geld dat op die manier overblijft moet bovendien in het beroepsonderwijs blijven.

Meer informatie: Robert Sikkes (afdeling communicatie) 030-2989210, 06-53410159