Ingezonden persbericht

Den Haag, 16 september 2002

Embargo tot 17 september 2002, 15.15 uur

PVDA-FRACTIEVOORZITTER JELTJE VAN NIEUWENHOVEN IN EEN EERSTE REACTIE OP DE

MILJOENENNOTA 2003

De economie staat er niet best voor. De export is sterk gedaald en de consumenten houden de hand op de knip voorzover de sterk gestegen europrijzen dat toelaten. De werkloosheid stijgt met 100.000 mensen. Het milieu verslechtert.

Juist op zo'n moment is het van belang dat de regering de leiding neemt en stimulerend optreedt. De werkelijkheid van het kabinet Balkenende is een andere. Het komend jaar staan ons meer dan 5 miljard euro aan bezuinigingen te wachten. Het kabinet investeert niet in het oplossen van de problemen van integratie, wachtlijsten, lerarentekort en veiligheid.

Na de vele jaren waarin de werkgelegenheid onophoudelijk kon groeien, daalt nu het aantal banen. Het aantal mensen in de WW en in de bijstand neemt razendsnel toe. Ondanks de bezuinigingen is er een financieringstekort en stijgt de staatsschuld. Het kabinet lijkt stuurloos.

Werkloosheid is een plaag voor mensen. Daar hoef je geen koopkrachtplaatjes voor te berekenen. In de afgelopen jaren hebben we geleerd hoe moeilijk het is iedereen weer aan de slag te krijgen. Juist de mensen met de minste kansen. Het kabinet lijkt die les niet te hebben geleerd. Komend jaar leidt dat al tot een verlies van bijna 20.000 waardevolle arbeidsplaatsen die met overheidssteun of bijdragen tot stand zijn gekomen. Op belangrijke plaatsen in de samenleving worden nuttige banen wegbezuinigd. De scholen zullen hun conciërges missen, de zorg de extra helpende handen, de wijken de hulpen die het buurtwerk draaiend houden. Zonder pardon worden honderden miljoenen bezuinigd op de werkgelegenheid van de zwaksten.

Het kabinet jaagt werkgevers en werknemers tegen zich in het harnas door selectief te winkelen in hun WAO-akkoord. De arbeidsongeschikten zullen aan het kortste touw trekken.

Het kabinet lijkt er geen boodschap aan te hebben dat het de relatie met werkgevers en werknemers op het spel zet. Ondanks allerlei maatregelen waar de sociale partners ronduit tegen zijn durft het kabinet aan hen te vragen om de lonen te matigen.

Nederland heeft zich internationaal verplicht bij te dragen aan een beter milieu. Dat is een lastige taakstelling waarbij alle zeilen bij moeten worden gezet om de Kyoto-normen te halen. Wat is opgebouwd, wordt nu weer afgebroken. Groene energie wordt duurder en de milieusubsidies worden afgeschaft. De begroting wekt de indruk dat de reis van de premier naar de milieuconferentie in Johannesburg een uitje is geweest en geen voorbereiding op serieus beleid. De enige bijdrage die de Miljoenennota biedt voor de reductie van broeikasgassen is het langer openhouden van de kerncentrale in Borssele. Voor het probleem van het kernafval sluit het kabinet gemakshalve de ogen.

De Nederlandse economie moet er weer bovenop worden geholpen. Dat moet dan wel met maatregelen die worden gedragen door de samenleving. De Miljoenennota laat andere plannen zien. De maatregelen die het kabinet voorstelt om Nederland op koers te houden, gaan over de ruggen van de zwaksten en ten koste van het milieu. Met zulke maatregelen wint het kabinet geen vertrouwen van de samenleving.