DSM




28N Heerlen/Houston (TX) USA, 17 september 2002



Gezamenlijk persbericht


Gespecialiseerde fabriek in Capua (Italië) in bedrijf

Agennix en DSM Pharmaceutical Products openen fabriek voor productie van recombinant humaan lactoferrine

Agennix Inc. en DSM Pharmaceutical Products, een business group van DSM N.V., hebben vandaag gezamenlijk een nieuwe fabriek in bedrijf gesteld op de fermentatie-locatie van DSM in Capua (Italië).

De fabriek, die iets ten noorden van Napels ligt, zal uitsluitend worden gebruikt voor de commerciële productie van recombinant humaan lactoferrine (rhLF) voor farmaceutische doeleinden. RhLF, een eiwit dat van nature voorkomt in melk en andere endocriene secreties, speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van het immuunsysteem van het lichaam in de strijd tegen kanker en infecties en biedt bescherming tegen astma en andere allergische aandoeningen.

"Met dit project onderstreept DSM zijn strategische keuze om verder te investeren in de Life Science-industrie in het algemeen en biotechnologie in het bijzonder," verklaarde Henk Numan, directeur van DSM Pharmaceutical Products. "Fermentatie is een van DSM's kerntechnologieën en wordt breed toegepast voor de productie van allerlei geneesmiddelen. De opening van de nieuwe fabriek is de kroon op het vele werk dat is gedaan door een speciaal projectteam, in zeer nauwe samenwerking met Agennix. We zijn trots op dit succes en verheugen ons op de voortzetting van de uitstekende samenwerking met Agennix."

"We zijn zeer tevreden over onze samenwerking met DSM Pharmaceutical Products," zei Rick Barsky, Chief Executive Officer van Agennix. "De opening van deze fabriek is een mijlpaal in ontwikkeling van rhLF door Agennix. Onze productiecapaciteit neemt hierdoor toe van enkele tientallen kilo's tot verscheidene tonnen per jaar."

Agennix

Agennix is een in Houston (VS) gevestigde onderneming die zich specialiseert in biofarmaceutische producten. Het bedrijf is toonaangevend in de wereld op het gebied van de ontwikkeling van recombinant humaan lactoferrine (rhLF), een natuurlijk eiwit dat het immuunsysteem stimuleert en infecties tegengaat, en een groot aantal gepatenteerde peptiden. RhLF is getest op meer dan 275 personen. Bij niet één daarvan traden ernstige ongunstige effecten op als gevolg van de toediening. De stof is werkzaam gebleken bij de behandeling van kanker, astma en infecties.

Agennix is het eerste en tot nu toe enige bedrijf dat in staat is grote hoeveelheden humaan lactoferrine te produceren. Het bedrijf heeft wereldwijd octrooi op zijn technologie. Veertig octrooien zijn al verleend, en 65 octrooiaanvragen zijn in behandeling. In 2002 zal Agennix zeven Fase II proeven starten of afronden voor een aantal indicaties, waaronder de behandeling van kanker, de behandeling van infecties bij chemotherapiepatiënten en de behandeling van astma.

DSM

DSM is wereldwijd actief in life science-producten, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. DSM heeft een omzet van bijna EUR 6 miljard en telt wereldwijd circa 20.000 medewerkers, werkzaam in meer dan 200 vestigingen.
DSM behoort in veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De strategie is gericht op een groei van de omzet, mede door middel van acquisities, naar een niveau van circa EUR 10 miljard in 2005. Minstens 80% daarvan zal worden gerealiseerd in specialties: biotechnologische en chemische producten voor de life science-industrie, en hoogwaardige materialen. DSM zet daarmee de eerder ingezette concentratie op en transformatie naar leidende mondiale posities in activiteiten met hogere toegevoegde waarde, sterke groei en stabielere resultaten voort.

DSM Pharmaceutical Products

De onlangs opgerichte business group DSM Pharmaceutical Products heeft een jaaromzet van ruim EUR 500 miljoen en productielocaties en laboratoria over de hele wereld. Er zijn wereldwijd ongeveer 3000 mensen werkzaam bij de business group. Met zijn unieke technologie en zeer moderne productie-installaties biedt DSM Pharmaceutical Products als enige onafhankelijke contractproducent een compleet pakket activiteiten, van de grootschalige productie van biofarmaceutische API's, geavanceerde tussenproducten en via chemische synthese bereide API's tot het steriel afvullen van farmaceutische eindproducten.




Voor verdere details kan men terecht op de websites van de beide bedrijven: www.agennix.com en www.dsm.com of bij de volgende contactpersonen:

Agennix Inc. DSM
Rick Barsky Nelleke Barning
1 (713) 552 1091 +31 (45) 5782017

Brad Miles (Media)
1 (212) 477 9007/17