Voedingscentrum
Voedingscentrum: nadruk op het voorkomen van overgewicht 17 september

Samen met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en de Nederlandse Hartstichting organiseert het Voedingscentrum vandaag, dinsdag 17 september 2002 het symposium Toenemend overgewicht, geen acceptatie maar ACTIE!. Omdat behandeling van een te hoog gewicht zelden blijvend succes heeft, staat het voorkomen van overgewicht centraal in het programma.

Overgewicht neemt schrikbarende vormen aan. Steeds meer mensen zijn (veel) te zwaar. Vier van de tien volwassenen in Nederland hebben overgewicht. Bij één daarvan is zelfs sprake van zogenaamde obesitas of ongezond overgewicht. Ook bij kinderen neemt het aantal toe, inmiddels is bij meer dan 15 % sprake van overgewicht.

Gezondheidsproblemen
De organisatoren van het symposium willen deze ontwikkeling stoppen. Overgewicht leidt namelijk tot een toename van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes mellitus en gewrichtsklachten. Omdat de behandeling van overgewicht tot nu toe nog zelden (blijvend) succes heeft, is er nu vooral aandacht voor het voorkomen van overgewicht.

Bewegen belangrijk
In het programma van het symposium komen zowel de politieke, wetenschappelijke als praktische benadering van overgewicht aan de orde. Daarbij is er ruim aandacht voor het belang van voldoende bewegen. Naast het letten op wat en hoeveel wordt gegeten, is voldoende beweging erg belangrijk bij het voorkomen van overtollige kilos.

Campagne in voorbereiding
En het blijft niet alleen bij praten over dit onderwerp. Het Voedingscentrum start nog dit jaar een campagne gericht op het voorkomen van overgewicht.