SP

SP zeer verheugd over mededeling Kofi Annan

De SP heeft met instemming gereageerd op de mededeling van Kofi Annan, Secretaris-Generaal van de VN, dat Irak akkoord gaat met een onvoorwaardelijke terugkeer van de wapeninspecteurs. Dit is uiterst belangrijk nieuws voor de Irakese bevolking, de regio en de wereld die hiermee aan een catastrofale aanval kunnen ontsnappen.

'Irak heeft onvoorwaardelijk ingestemd met de terugkeer van de inspecteurs', aldus Annan. Dit is volgens de SP een zeer belangrijke doorbraak. De Irakese bevolking ontsnapt hiermee hopelijk aan een catastrofale oorlog.

Voor de internationale gemeenschap, met de Verenigde Naties voorop, is dit eveneens van het grootste belang. De VN, die overruled dreigden te worden door een unilateraal optredende VS, kan nu weer het voortouw nemen in de stabilisering van de regio.

Voor de wijde regio is deze ontwikkeling cruciaal. Er dreigde een langdurige militarisering van de gehele Golfregio. De vrees voor een uiterst gevaarlijke destabilisering van Iran, dat zich zeer bedreigd zou voelen door een enorme Amerikaanse militaire aanwezigheid op de stoep, lijkt nu even uit de lucht.

Ook voor Nederland is dit zeer goed nieuws, aangezien de nieuwe regering dreigde ons land te laten meeslepen in de aanvalsoorlog waarvoor elke juridische grondslag ontbrak en die de hele regio in vuur en vlam had kunnen zetten.

SP-Kamerlid Harry van Bommel is echter nog niet overtuigd dat hiermee definitief een aanval is voorkomen. 'Saddam Hoessein is natuurlijk een sluwe vos die wel vaker zijn woord heeft gebroken. Maar vooral de kliek rond de Amerikaanse defensieminister Rumsfeld blijft levensgevaarlijk. Deze havik kondigde eerder al aan dat de VS Irak koste wat kost moest aanvallen om een 'regime change' te forceren, ook al zouden de wapeninspecteurs kunnen terugkeren. Het gevaar is dus nog niet geheel geweken.'