Landelijke Studenten Vakbond


Persbericht EMBARGO - LSVb: HBO Raad keert zich tegen student

t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie onder embargo tot 15:15

HBO Raad keert zich tegen student

Utrecht, 20-09-2002 - Het voorstel van de HBO Raad de voorgenomen bezuinigingen in het hoger onderwijs via de collegegelden te verhalen op de student is de LSVb in het verkeerde keelgat geschoten. Ook het voorstel van de HBO Raad nog maar één bacheloropleiding per student te bekostigen, of anders studenten eerder van de opleiding te verwijderen vindt de LSVb getuigen van beleidsarmoede. In plaats van de bezuinigingen aan de kaak te stellen, keert de HBO Raad zich tegen de studenten.

De HBO instellingen geven hiermee toe dat er geen onderwijsinhoudelijke redenen achter het bindend studieadvies schuilen maar dat het louter een bezuinigingsformule betreft. LSVb voorzitter Noortje van der Meij: 'Voor een student die een HBO instelling na één jaar van de opleiding verwijdert, krijgt zij één jaar en drie maanden van de overheid bekostigd. Dat is drie maanden pure winst.' 'Dat ze bij het HBO goed zijn in creatief boekhouden dat is algemeen bekend, het zou fijn zijn als ze ook eens naar het onderwijs zelf zouden kijken.' De LSVb vindt het verder bizar dat het kabinet aangeeft na overleg met juist deze instellingen haar visie zal geven over wat de overheid als taak ziet wat betreft het bekostigen van het hoger onderwijs. 'De kwaliteit van het onderwijs en de student moeten centraal staan, dit is puur 'beleids-autisme''.

De LSVb weet zich op het punt van de collegegelden vooralsnog gesteund door de opvattingen van staatssecretaris Nijs die aangaf de bezuinigingen niet te willen verhalen op de student. Noortje van der Meij: 'Een verhoging van de collegegelden zou de toegankelijkheid van het onderwijs ernstig schaden. Het water staat de student al tot de lippen. Niet voor niets werkt de gemiddelde voltijdstudent gemiddeld 13 uur per week.' De LSVb verwijt het de HBO Raad naar de student te wijzen terwijl zij bij het kabinet moet zijn dat verzuimt voldoende te investeren. In plaats van samen op te trekken tegen de bezuinigingen keert de HBO Raad zich tegen haar eigen bestaansgrond; de student.



Landelijke Studenten Vakbond