Gemeente Deventer

Campagne Deventer Schoon

NIET PRATEN OVER NORMEN EN WAARDEN MAAR GEWOON DOEN

Burgemeester James van Lidth de Jeude heeft de voltallige gemeenteraad als lid van de Deventer Schoon Familie beëdigt.

Raadsleden beëdigd

Op maandag 16 september, aan het begin van de
raadsvergadering, beëdigde de burgemeester alle raadsleden als lid van de Deventer Schoon Familie. De raadsleden legden hiervoor allen een verklaring af. Onder andere verklaarden zij, dat zij hun eigen stoep schoonhouden en dat zij minstens één keer per dag een stuk rondslingerend afval dan wel hondenpoep zullen oprapen en opruimen.

Niet lullen maar poetsen

Ook in Deventer ergert men zich en masse aan de verloedering van de openbare ruimte. Om echt een daad te stellen en een concrete slinger te geven aan de normen- en waardendiscussie wil men in Deventer een groot burgeroffensief organiseren tegen deze verloedering.

Daartoe kan elke Deventenaar toetreden tot de Deventer Schoon Familie. Na het ondertekenen van de verklaring ontvangt elk lid een welkomstpakket met daarin de spelregels, een deurbordje (lid deventer schoonfamilie) en een spaarpot met dertien 'Cambi', de munt die speciaal voor de Deventer Schoon Familie in het leven is geroepen. Deze munten ter waarde van één euro per stuk, kunnen de leden gebruiken om bij buurtbeheerbedrijf Cambio schoonmaakdiensten in te kopen. Maar ook kunnen zij met deze munten shoppen in de DSF-shop. Zo kost bijvoorbeeld een mooie afvalknijper dertien Cambi en een nieuwe bezem vier Cambi.

U veegt, wij halen!

Leden van de Deventer Schoon Familie kunnen gratis gebruikmaken van de koeriersdiensten van Cambio. Wie een flinke hoop rommel bijeen veegt kan het afval met één telefoontje gratis door het buurtbeheerbedrijf laten ophalen. Daarbij wordt de opdrachtgever ook nog eens beloond met twee Cambi. Zo kunt u sparen voor nieuw schoonmaakmateriaal, om Cambio in te huren voor een speciale schoonmaakklus of bijvoorbeeld voor een buurtfeest.

Bep, Bennie en de rest

De Deventer Schoon Familie is gevisualiseerd in krachtige ikonen, die ieder voor zich een deel van de verloederingsproblematiek symboliseren. Zo gaat Boy Blindganger vuurwerkafval te lijf en Bella en haar hondje Bollie de hondenpoep. Bep en Bennie staan voor de jaarlijkse schoonmaak en het verwijderen van blad in de herfst, terwijl oma Babs ten slotte het onkruid tussen haar stoeptegels weg 'frut' en een bloemetje buitenzet.

Cambio? op naar een nieuwe economie

De Deventer Schoon Familie wordt uitgevoerd door Cambio, het buurtbeheerbedrijf van Deventer. Cambio staat voor ruil. Hier is werkelijk sprake van een goede ruil: uiteindelijk krijgen de bewoners voor hun inzet een schonere stad terug. Van een nieuwe buurteconomie is nog niet echt sprake. Hoewel? de eigenaar van een grote buurtsuper heeft al aangegeven dat in zijn winkel met Cambi's betaald kan worden. Daarmee koopt hij dan weer schoonmaakdiensten in voor het winkelplein.

De Deventer Schoon Familie is een samenwerkingsproject van buurtbeheerbedrijf Cambio en de sector Stads- en Dorpsbeheer van de gemeente Deventer, dat wordt gehouden in het kader van het programma Deventer Schoon. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat u met een schone straat laat zien dat u geeft om uw leefomgeving en, indirect, om elkaar. Een schone straat versterkt gevoelens van eigenwaarde en veiligheid
.