Gemeente Vlaardingen


17-09-2002

De HoogstraatMaker
Voor het project De HoogstraatMaker heeft de gemeente Vlaardingen in maart 2002 een aanvraag ingediend in het kader van het provinciale Actieprogramma Cultuurbereik. De provincie heeft positief gereageerd en voor 2002 een bedrag van ca. 50 duizend euro toegekend. De komende twee jaar heeft de provincie ditzelfde bedrag gereserveerd.

De Hoogstraat is, als onderdeel van de cultuurhistorische ruggengraat, een belangrijke winkelstraat in Vlaardingen. De komende vijf jaar zal de Hoogstraat in het teken staan van een ingrijpend verbeteringsproces. Het project De HoogstraatMaker heeft tot doel de identiteit van de Hoogstraat te versterken en de Vlaardingers en anderen meer bij het proces te betrekken door het organiseren van culturele activiteiten en het doen van kunstzinnige ingrepen.

Het project zal worden begeleid door een HoogstraatMaker-werkgroep, waarin naast medewerkers van Gemeente Vlaardingen ook bewoners en winkeliers van de Hoogstraat zitten.

Het project duurt drie jaar en is onderverdeeld in drie fasen: zien denken doen. Voor elke fase zal de Gemeente Vlaardingen een andere HoogstraatMaker benoemen.

De HoogstraatMaker denkt na over de diepere betekenis van veranderingen. Hij/zij onderzoekt het hoe en waarom. Hij/zij stelt vastgeroeste ideeën ter discussie en neemt het initiatief tot culturele activiteiten. Creativiteit, goede communicatieve vaardigheden zijn een vereiste.

De eerste HoogstraatMaker krijgt de opdracht om zich te concentreren op de actuele situatie van de Hoogstraat, de fase zien. De feiten, de nostalgie, de dromen, de frustraties, de plannen en de verwachtingen. De opdracht is dat de HoogstraatMaker met deze uitgangspunten culturele activiteiten organiseert die uiteindelijk resulteren in een openbaar document (bijvoorbeeld een publicatie of videoregistratie). Het tweede jaar zal de HoogstraatMaker zich concentreren op het denken over de Hoogstraat, een reflectieperiode. Het gaat om de toekomst van de Hoogstraat. Wat is er allemaal al gebeurd? Wat moet er (nodig) gebeuren? Wat zijn de ervaringen? Ook nu volgt na een periode van activiteiten een openbaar document.
Het laatste jaar zal de HoogstraatMaker zich bezighouden met actie. Het veranderingsproces is dan al twee jaar bezig. De HoogstraatMaker levert een (semi)permanente bijdrage aan de toekomstige Hoogstraat. Ook nu komt een openbaar document na een periode van activiteiten.

De HoogstraatMaker is een functie op freelance basis voor circa twee dagen per week. Voor de werving zullen kleine advertenties worden geplaatst in landelijke dagbladen. Het streven is dat de eerste HoogstraatMaker per 1 december 2002 aan de slag gaat.