Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland


Utrecht, 17 september 2002

Troonrede: weinig beloften aan chronisch zieken en gehandicapten

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) is ongerust over de plannen die het nieuwe kabinet voor het komende jaar in petto heeft. Het streven van de CG-Raad: volwaardig burgerschap voor mensen met een handicap of chronische ziekte lijkt geen deel uit te maken van het streven van de regering.

De ongerustheid van de CG-Raad heeft vooral betrekking op de plannen met de WAO. 'Het is ronduit schrikbarend dat veel arbeidsongeschikten hun inkomen zien terugvallen naar het absolute minimum', aldus CG-Raad voorzitter Jan Troost. 'De cijfers die in de zogenaamde Sociale Nota over de WAO worden gepresenteerd, kloppen niet. Honderdduizenden WAO'ers werken. Momenteel is er helemaal geen sprake van een stijging van het aantal WAO-gerechtigden. Daarnaast wil de regering ook nog eens bezuinigen op categorale bijzondere bijstand. Gemeenten verliezen daardoor ook de mogelijkheid inkomensondersteuning te bieden, waar veel mensen met een handicap of chronische ziekte nu op terug kunnen vallen'.

De CG-Raad huldigt op het gebied van onderwijs het principe 'gewoon als het kan, speciaal als het moet'. Alle hoop is dan ook gevestigd op het wetsvoorstel Leerlinggebonden Financiering dat in november van dit jaar wordt besproken in de Eerste Kamer. Naar verwachting zal het aantal leerlingen met een handicap of chronische ziekte in het regulier onderwijs stijgen als het voorstel in beleid wordt omgezet.

Daarnaast is de CG-Raad ongerust, nu uit de plannen blijkt dat het straks wellicht niet langer mogelijk is die medicijnen te krijgen die nodig zijn om met een chronische ziekte optimaal te functioneren. Verzekeraars krijgen een te grote rol toebedeeld, waarbij het niet uitgesloten is dat zij elkaar gaan beconcurreren met 'flexibele assortimenten', en sommige medicijnen zelfs zullen overhevelen naar aanvullende verzekeringen. De CG-Raad kwalificeert deze voorstellen als 'onacceptabel'.
---