Wereld Natuur Fonds Nederland

EUROPESE NATUUR SLECHT BEHEERD

17 september 2002

De 3000 Europese beschermde gebieden die Europa rijk is, worden slecht beheerd. Dit concludeert het Wereld Natuur Fonds in het rapport Potential PAN Parks in Europe. Het Wereld Natuur Fonds onderzocht hoeveel beschermde gebieden in Europa in aanmerking komen voor het PAN Park logo. Dit logo is de nieuwe standaard voor beschermde natuurgebieden die goed worden beheerd én die goed toegankelijk zijn voor de toerist. In dit onderzoek bleek dat slechts 134 gebieden voldoen aan de door het Wereld Natuur Fonds opgestelde criteria voor goed beheerde parken. Drie daarvan komen in aanmerking voor het PAN-Park logo.

Illegale kap, nieuwbouw en ongecontroleerde jacht

Het rapport beschrijft dat de meeste beschermde gebieden in met name West Europa in slechte conditie zijn. De gebieden worden onvoldoende beschermd; op vele plekken werd illegale kap, nieuwbouw en ongecontroleerde jacht aangetroffen. Het Wereld Natuur Fonds roept de Europese regeringen daarom op om gezamenlijk beleid te formuleren voor alle Europese beschermde natuurgebieden. De PAN-Park criteria kunnen hiervoor als basis dienen.

Criteria

Het belangrijkste criterium om het PAN Park certificaat te verkrijgen is ruimte voor verantwoord, natuurvriendelijk toerisme. Het natuurgebied moet daarnaast natuurlijk goed beheerd worden. Toeristen zijn daarbij welkom, maar op een dusdanige wijze dat de natuur daarbij geen schade oploopt.

Drie Pan-Parken

Volgens de PAN- Park criteria hebben de meeste van de 134 goed beheerde parken hebben nog niet voldoende mogelijkheden om toeristen op een verantwoorde wijze te ontvangen. Op dit moment voldoen drie parken in Europa wel aan de criteria; Fullufjället in Zweden, Bieszczady in Polen en Oulanka in Finland. Nederlandse parken voldoen niet aan de criteria; voornaamste oorzaak is de geringe grootte van de Nederlandse gebieden.

PAN-Parken voor natuurbescherming

Toerisme is één van de snelst groeiende economische sectoren ter wereld. Zon tachtig procent van alle toeristen doet iets in of om de natuur. De toenemende druk van het toerisme vormt op tal van plaatsen een bedreiging voor de natuur. Het Wereld Natuur Fonds is ervan overtuigd dat die groeiende belangstelling juist verrassende kansen biedt. Europese natuurgebieden kunnen op een duurzame wijze blijven bestaan, juist door ze aan toeristische activiteiten te verbinden. Toeristen kunnen bijdragen aan de bescherming en het behoud van unieke en waardevolle natuurgebieden in Europa.

Certificering door Koning van Zweden

Op dinsdag 17 september worden de eerste drie PAN-Parken in Zweden gecertificeerd. De Koning van Zweden, Karl Gustav, zal het PAN Park-certificaat namens de PAN-Park organisatie overhandigen aan de directies van de drie nationale parken.

PAN Park organisatie

Het PAN-Park initiatief is in 1997 gelanceerd door het Wereld Natuur Fonds en de recreatie-onderneming Molecaten Groep uit Nederland. Zij hebben gezamenlijk in 1999 de PAN-Park organisatie opgericht. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de certificering van de potentiële PAN-Parken.
Meer informatie:
Download The PAN Parks Principles.doc
Download Quick Scan.doc
Download POTENTIAL PAN PARKS IN EUROPE.doc
Download Information about the three PAN Parks.doc