SLACHTOFFERHULP NEDERLAND

Kabinet steekt stok tussen de spaken van Slachtofferhulp

Slachtofferhulp Nederland is ernstig bezorgd over de continuïteit van de hulpverlening en over de voortgang van de noodzakelijke vernieuwing. Deze zorg komt voort uit de aankondiging van de minister van Justitie om bezuinigingen door te voeren. Dit maakt de organisatie bekend bij het uitbrengen van het Jaarverslag 2001.

De bezuinigingsaanslag is een regelrechte bedreiging voor de vernieuwing van de hulpverlening waarin de afgelopen jaren zo veel is geïnvesteerd en ook gerealiseerd. Slachtofferhulp Nederland heeft in 2001 succes geboekt op een aantal onontgonnen terreinen binnen het vakgebied. In verschillende regio's is geëxperimenteerd met de schriftelijke slachtofferverklaring. Slachtoffers kunnen hun verhaal vertellen aan een medewerker van Slachtofferhulp waarna de rechter het stuk kan voorlezen tijdens het proces. Voor slachtoffers is dit de kans om hun verhaal te laten horen in de strafzaak. In twee regio's liepen in 2001 proefprojecten op het gebied van bemiddeling tussen slachtoffer en dader en was er speciale aandacht voor de opvang van slachtoffers van stalking en van huiselijk geweld. Voor de laatste groep is een vluchtplan ontwikkeld en zijn medewerkers getraind om de speciale opvang te kunnen geven die nodig is. Het aantal zaken waarin hulp is verleend is licht gestegen tot 82.500.

Veel activiteiten zijn gericht op preventie van herhaald slachtofferschap. Dat hierin nog een wereld te winnen is blijkt uit onderzoek in een aantal westerse landen dat uitwijst dat 4 procent van de slachtoffers 40 procent van de delicten voor zijn of haar rekening neemt. Slachtofferhulp Nederland wil aanbod ontwikkelen voor deze groep zodat zij niet steeds weer slachtoffer worden.

Voor Slachtofferhulp Nederland komt de bezuiniging volkomen onverwacht. Zeker omdat het kabinet veiligheid tot prioriteit heeft verklaard en wil werken aan vertrouwen van burgers in de overheid. Goede opvang van slachtoffers en preventie van secundaire victimisatie is daarvoor een absolute voorwaarde. Het is bekend dat bij slachtoffers die niet goed worden opgevangen het vertrouwen in de overheid en samenleving volledig kan worden weggeslagen. Slachtofferhulp is een low budget organisatie, die zich moeilijk leent voor allerlei doelmatigheidsbesparingen. Dankzij de vrijwilligers betaalt de overheid nog geen 70 Euro subsidie per slachtoffer.

Als gevolg van bezuinigingen zullen daarom bovengenoemde ontwikkelingen stagneren. Het valt ook niet uit te sluiten dat minder slachtoffers geholpen kunnen worden. In een periode waarin veiligheid de inzet van het kabinetsbeleid is, is deze bezuiniging onbegrijpelijk en contraproductief. Slachtoffers die goed geholpen worden zullen eerder in staat zijn om hun oude leven en bijvoorbeeld ook het werk weer op te pakken. Onze 1500 vrijwilligers nemen daarin hun verantwoordelijkheid. De kennis en ervaring die dit voor onze organisatie oplevert willen we inzetten voor een blijvende verbetering van ons aanbod. De aangekondigde bezuiniging is een stok tussen de spaken van Slachtofferhulp

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sjoerd Beumer, persvoorlichter van Slachtofferhulp Nederland, 030-2340116

17 sep 02 14:49