Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA Den Haag Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk IZ/BSB/2002/66502

Onderwerp Datum Verslag 90e Internationale Arbeidsconferentie 17 september 2002

?/. Bijgaand treft u aan het verslag van de in juni dit jaar in Genève gehouden Internationale Arbeidsconferentie (IAC).
De agenda van de IAC treft u aan in het verslag. De belangrijkste gebeurtenissen kunnen als volgt worden weergegeven:

1. Op het gebied van de toepassing en naleving van geratificeerde verdragen werden drie landen opgenomen in een speciale paragraaf wegens zeer ernstige tekortkomingen in de naleving van verdragen. Het betrof Soedan (verdrag 29/gedwongen arbeid), Ethiopië (verdrag 87/vakbondsvrijheid) en Venezuela (verdrag 87/vakbondsvrijheid). Er is een speciale zitting gewijd aan de naleving door Birma/Myanmar van verdrag 29 inzake gedwongen arbeid.
2. In het Global Report in het kader van de follow-up van de IAO declaratie inzake fundamentele principes en rechten op het werk stond dit jaar het thema kinderarbeid centraal.
3. Er is een protocol vastgesteld bij verdrag 155 (veiligheid en gezondheid op het werk) voor de melding en registratie van beroepsziekten en beroepsongevallen. Daarnaast is een aanbeveling vastgesteld waarin een lijst van beroepsziekten is opgenomen die kan worden gebruikt voor preventie- en compensatiedoeleinden.

4. Op het terrein van coöperaties is een aanbeveling vastgesteld die de komende jaren als referentiekader kan worden gebruikt voor de gang van zaken in coöperaties.
5. De conferentie heeft een resolutie en algemene conclusies aangenomen op het terrein van de informele economie.

6. Er is een resolutie inzake tripartisme en sociale dialoog aangenomen. Drie afgevaardigden uit de Tweede Kamer der Staten-Generaal, mevrouw Bussemaker (PvdA), de heer Bruls (CDA) en mevrouw Vietsch (CDA), legden een driedaags bezoek af aan de IAC.




---

Minister Vermeend bezocht de IAC op 12 en 13 juni jl. De teksten van zijn toespraak in de Plenaire Vergadering en zijn interventie tijdens de behandeling van het Global Report treft u eveneens aan in het verslag.
De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,
(mr. A.J. de Geus)