Ingezonden persbericht

Woonbondreactie op VROM-begroting 2003
Bezuiniging op huursubsidie onaanvaardbaar

De Nederlandse Woonbond is tegen de voorgenomen bezuinigingen op de huursubsidie. Minister Kamp wil bij nieuwe aanvragen de hoogte van de huursubsidie laten aansluiten bij een huur die past bij het inkomen (de genormeerde huur) in plaats van de feitelijke huur van de woning. Wat betreft de Woonbond leidt deze bezuiniging ertoe dat huishoudens met een lager inkomen zich alleen nog maar een goedkope huurwoning kunnen veroorloven en die zijn er onvoldoende. Woon-bonddirecteur Mária van Veen: "Er ontstaat een willekeurige tweedeling tussen huursubsidie-ontvangers. De nieuwe aanvragers betalen dezelfde huur, maar krijgen veel minder huursubsidie!. Met minder huursubsidie houden huurders met een laag inkomen geen enkele keuzevrijheid over." De Woonbond vindt het daarbij onbegrijpelijk dat het kabinet tornt aan de huursubsidie, zonder dat er tegelijkertijd wordt gewerkt aan het maximeren van de hypotheekrenteaftrek.

Uitgaan van bestaand beleid
Dat minister Kamp de keuzevrijheid van huurders met een laag inkomen inperkt, staat haaks op de beleidsvisie van voormalig staatssecretaris Remkes. Verontrustend is ook dat Kamp niets meldt over de op stapel staande nieuwe Woonwet en dat hij in de tekst over prestatieafspraken met betrekking tot de nieuwbouw en verkoop van woningen alleen gemeenten en woningcorporaties noemt als partijen, en niet de huurders. Kamp beweert de onder Paars 2 gemaakte afspraken te zullen uitvoeren, zoals die zijn vastgelegd in belangrijke nota's als in de nota Mensen, wensen, wonen. Dat betekent dat hij handen en voeten moet geven aan de zeggenschap en keuzevrijheid van huurders en eigenaar-bewoners en dat laat hij na.

Meer goedkope huurwoningen
Minister Kamp zegt het woonmilieu in de steden aantrekkelijker te willen maken voor de midden en hogere inkomensgroepen. Daarvoor wil hij een meer gevarieerd aanbod van woningen realise-ren met meer dure huur- en koopwoningen. Het eenzijdige accent op de bouw van dure huur- en koopwoningen is onterecht. De Woonbond stelt vast dat het juist ontbreekt aan goedkope en be-taalbare huurwoningen voor huishoudens met een laag en middeninkomen. Niet voor niets zijn de wachttijden voor woningzoekenden in twee jaar tijd verdubbeld. Volgens Van Veen is het beleid van de afgelopen jaren om de doorstroming te bevorderen hopeloos mislukt. "De voorraad goed-kope huurwoningen neemt in ras tempo af. Daarom is het absoluut noodzakelijk meer betaalbare huurwoningen te bouwen, zowel in nieuwbouwwijken als in wijkvernieuwingsgebieden."

Betere randvoorwaarden stedelijke vernieuwing
Om de woningproductie te versnellen, wil de overheid 'Aanjaagteams woningbouw' instellen. De-ze moeten volgens de Woonbond zich niet alleen bezighouden met nieuwbouw, maar vooral ook op het stimuleren van het tempo van de wijkvernieuwing. Er moet ook naar de randvoorwaarden voor de stedelijke vernieuwing worden gekeken, zoals het verlagen van de grondprijzen door gemeenten en de mogelijkheden om het maatschappelijk kapitaal dat in de corporatiesector zit vrij te maken. Dat Kamp verhuurders wil stimuleren om de huren te verlagen vanwege het afschaffen van de OZB is mooi, maar onduidelijk blijft hoe het rijk dit zo gaat stimuleren dat het ook daadwerkelijk gebeurt.

Rechtspositie huurders niet verzwakken
Kamp wil "de onrechtmatige bewoning via onwettige doorverhuur" aanpakken. Daarmee denkt hij doorstroming te verbeteren. Hij wil dat doen door het koppelen van gegevensbestanden en door huurders van woningcorporaties te verplichten om op gezette tijden aan te tonen dat ze daadwer-kelijk wonen in het gehuurde huis.
De Woonbond ziet dit omdraaien van de bewijslast als onnodig, onwenselijk en onuitvoerbaar. Illegale onderhuur kan heel goed worden aangepakt zonder de rechtspositie van alle huurders in de sociale huursector te verzwakken.

Kamernood aanpakken
Dat er woningnood is onder jongeren en studenten wordt door het ministerie van VROM wel erkend. Studenten krijgen de mogelijkheid langer (van drie naar vijf jaar) in leegstaande kantoorpanden te wonen. De reactie van de Woonbond is dat met deze maatregel de kamernood niet wordt opgelost. Een structurele oplossing voor de kamernood is een huursubsidieregeling voor onzelfstandige woonruimte. Dan wordt het voor verhuurders interessant om nieuwe studentenhuisvesting te realiseren.

U02.604
17 september 2002